8409
15:09 28.032019

Ужгородські депутати виділити додаткові кошти для водоканалу та захисту навколишнього середовища. Фото. Відео

Політика 2132

У четвер, 28 березня, відбулося перше пленарне засідання чергової сесії Ужгородської міської ради. У залі зареєструвалося 23 депутати.

За ініціативою міського голови Богдана Андріїва, з порядку денного було знято на доопрацювання два проекти рішення, про залучення коштів на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста, а також про перейменування вулиць.

Тож на розгляд міських обранців залишилося майже два десятки питань.

Найперше депутати підтримали Програму “Молодь міста Ужгорода”, мета якої – створення сприятливих умов для розвитку і самореалізації української молоді, формування її громадянської позиції та національно-патріотичної свідомості, повноцінна участь молодих людей у розбудові громадянського суспільства. У рамках цієї програми передбачається проведення низки культурних заходів та святкувань, зорема Дня молоді, Дня студента, Дня Конституції, Дня незалежності України, Дня захисника України, а також різноманітних акцій, ігор, конкурсів, круглих столів, форумів та фестивалів.

Також проголосували за Програму матеріально-технічного забезпечення підрозділів територіальної оборони на 2019-2020 роки. Мета програми – запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, мінімізація їх наслідків та захист населення і територій. Відповідно до рішення головним розпорядником коштів та виконавцем її буде виконавчий комітет міської ради, а відповідальним виконавцем та розпорядником коштів – Ужгородський міський військовий комісаріат. Схожою виявилася і Програма підтримки Аварійно-рятувального загону спеціального призначення УДСНС України у Закарпатській області на 2019 рік. За неї також проголосували міські обранці. Варто зазначити, що обсяг коштів, які планується залучити на виконання Програми становить 100 тис грн.

Відтак на цьому засіданні сесії піднімалося питання сміття у місті, а також правильної організації весняної толоки. Нагадаємо, нещодавно в Ужгороді стався інцидент, коли мешканці району Шахта прибрали ліс у своєму районі, а їх за це оштрафували патрульні. Усе через несанкціонований вивіз сміття. Тож обуренню мешканців, а також деяких депутатів, які підняли це питання не було меж. На їхню думку, керівництво міста повинне вибачитися перед мешканцями і скасувати штраф. Під час з’ясування обставин справи з’ясувалося, що про такі заходи треба попереджати заздалегідь – тоді можливо буде краще організувати вивезення зібраного сміття. З’ясування ситуації із штрафом поки відклали до наступного пленарного засідання.

Не забули депутати і про податки. У зв’язку із законодавчими змінами, міські обранці встановили ставку земельного податку за землі для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту на рівні інших категорій земель транспорту в розмірі 1% від їхньої нормативної грошової оцінки. Також депутати проголосували за проект рішення про звільнення від сплати земельного податку землі для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил, Національної гвардії та Держприкордонслужби, розташованих на території Ужгорода, на період із 1 квітня до 31 грудня цього року.

Цікавими виявилися проекти рішень Про збільшення розміру статутного капіталу комунального підприємства “Водоканал м. Ужгорода”, а також деякі зміни до Програми охорони навколишнього середовища м. Ужгород на 2018-2022 роки.

– У КП “Водоканал” з’являються додаткові послуги і відповідно їх потрібно фінансувати. Для цього закуповується відповідне обладнання, робляться різні поточні ремонти. На це усе потрібні кошти, тож відповідно ми збільшуємо статутний капітал цього підприємства, – зазначив міський голова. – Щоправда, у водоканала зберігається борг, через різницю у тарифах та перед обленерго через спожиту енергію. Становить він приблизно 2 млн грн. На наступній сесії із бюджету міста ми покриємо цю різницю. Також ми внесли деякі зміни до Програми охорони навколишнього середовища м. Ужгород. Мова і про зменшення викидів вихлопних газів, і робота з мешканцями міста, щодо спалювання сміття.

Також ведеться робота, щоб ужгородці укладали угоди з Товариством АВЕ щодо вивозу сміття.

Тож попрацювавши плідно міські обранці розійшлися до наступного пленарного засідання сесії, яке заплановане на 18 квітня.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах