9003
15:33 28.062019

Повна інвентаризація: Володимир Зеленський скасував понад 160 указів своїх попередників

Політика 1718

Днями Володимир Зеленський скасував дію понад 160 указів екс-президентів України. Вони переважно видавалися в період з 1991-го до 2001-го років. Найдавніших із них – виданий ще Леонідом Кравчуком. В адміністрації президента пояснюють: скасували укази через їхню моральну застарілість, а ще – з метою дерегуляції бізнесу.

На офіційному сайті адміністрації президента України з’явилося кілька указів, які скасовують дії одразу понад півтори сотні указів або окремих статей чи пунктів цих документів. Усі вони були видані попередніми президентами України. Більшість із них видані за часів президентства Леоніда Кучми та Віктора Януковича. Найдавніші зі скасованих указів – 8 документів, виданих Леонідом Кравчуком із 1991 до 1994 років. Серед цих документів є також два укази часів Віктора Ющенка, а також одна стаття з указу Петра Порошенка про положення Генерального штабу ЗСУ.

«Драконівські штрафи» та нотаріуси

Сам Володимир Зеленський під час зустрічі із бізнес-спільнотою 20 червня заявив, що скасовані укази – це перший крок до полегшення життя для бізнесу в Україні.

– Ми провели повну інвентаризацію указів президента. Це укази, які втручаються в економіку, і сьогодні вони скасовані. Це все уже історія, – зазначив президент.

Однією з ключових змін внаслідок скасування указів, що стосувалися економічної діяльності, стало скасування штрафу за порушення касової дисципліни. Сам Володимир Зеленський назвав такі штрафи «драконівськими». Тож віднині п’ятикратний розмір неоприбуткованої суми не стягуватиметься.

Фактично усі скасовані укази, видані у період з 1991 до 2001 років, стосуються економічної сфери. Серед них, зокрема, документи про тимчасові невідкладні заходи щодо «посилення боротьби із спекуляцією та незаконною торговельною діяльністю» від 1991 року, «сплату державного мита за вексельні бланки» від 1993 року, «реформування інвестиційної політики в Україні» від 1996 року та інші.

Крім того, цими указами було також скасовано мінімальний розмір оплати послуг нотаріусів – тепер за їхні послуги можна буде платити менше від 1% від вартості нерухомості.

– Ринок нотаріальних послуг є дуже конкурентним, а наявність такого «бонусу» його викривляла та призводила до виникнення «сірого» ринку, коли якась частина платежу повертається клієнтові «під столом». Вартість оформлення операцій із нерухомістю тепер знизиться, – повідомила прес-секретар президента Юлія Мендель.

Такі зміни не припали до смаку нотаріусам. Вони заявляють, що з прийняттям такого рішення вбачається серйозна загроза існуванню державних нотаріальних контор, що є реальною небезпекою для правової системи України та сприятиме розвитку рейдерства.

Утім посадовці вважають інакше. До прикладу, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Макс Нефьодов зазначив, що скасування цих правил протягом тривалого часу було однією з ключових вимог бізнес-асоціацій до влади. І тільки тепер воно нарешті вирішилося.

Адміністрацію – на офіс, шкільну форму – на вибір

Утім, не єдиною дерегуляцією економічної сфери України відзначилися скасовані Володимиром Зеленським укази попередніх президентів.

Зокрема, він визнав таким, що втратив чинність, президентський указ від 1996 року про шкільну форму. Згідно з цим документом, форма має бути обов’язковою «для учнів середніх закладів освіти всіх типів». Ще 15 квітня поточного року на сайті президента була зареєстрована петиція із проханням скасувати указ Кучми про обов’язкову шкільну форму. Батьки таку вимогу вважали дискримінаційною.

– Нині шкільна форма є настільки дорогою, що це суттєво позначається на бюджеті родин, які мають дітей шкільного віку. А існування цього Указу Президента дає право окремим авторитарним керівникам шкіл вимагати від батьків придбання форми певного зразка, нерідко, за завищеними цінами, – мовиться у тексті петиції.

Станом на 20 червня петиція набрала 6213 голосів із 25000 необхідних. Утім, це не завадило президенту відмінити цей указ.

Ще однією адміністративною зміною стало скасування президентського указу про застосування проблискових «маячків». Зокрема, разом із цим указом скасовується оснащення спеціальними сигнальними пристроями транспорту осіб, які перебувають під державною охороною. Утім, постанова Кабінету міністрів, яка також регулює це питання, попри скасований президентський указ, залишається чинною.

Варто також зазначити, що своїм указом Володимир Зеленський вирішив реорганізувати Адміністрацію глави держави, перетворивши її на Офіс президента.

Згідно з указом, Офіс президента має бути сформований «шляхом реорганізації та скорочення чисельності працівників Адміністрації президента України».

Очікується, що Офіс президента відповідатиме за організаційне, правове, консультативне, інформаційне, експертно-аналітичне забезпечення виконання президентом своїх повноважень. Президент сам призначатиме, звільнятиме і координуватиме діяльність першого помічника, помічників і радників.

Експерти наголошують: такої інвентаризації законів в історії незалежної України ще не було. Щоправда подобається це далеко не всім. Чимала кількість претензій стосується браку обґрунтованості та правомірності подібних рішень.

Так, юрист Андрій Гук вважає, що Володимир Зеленський, скасовуючи деякі укази Леоніда Кучми, скасував фактично закони, адже на той час були такі перехідні положення Конституції України. Зараз же таких повноважень президент за законом не має, тому такі укази скасовувати не може. Водночас пожартував:

– Універсалам Центральної ради та гетьманським указам – приготуватись!

Тож, як заявляють в адміністрації президента, скасування понад сотні указів – це тільки початок. Адже мета – це зробити так, щоб держава не заважала бізнесу працювати.

За словами Володимира Зеленського, бізнес діятиме у комфортних умовах, без корупції і рейдерства, а в Україну вже за кілька років вишикується черга інвесторів…

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах