11878
15:01 22.122020

Речник української громади в Державних Зборах Угорщини закликає українську владу закрити провадження проти закарпатських депутатів

Політика 8568

Речник української громади в Державних Зборах Угорщини закликає українську владу закрити провадження проти закарпатських депутатів, відкритого у зв’язку з виконанням угорського гімну.

У заяві, надісланій у понеділок пресслужбою парламенту інформагенції МТІ, Бригітта Суперак також закликала українську владу зробити все можливе для припинення націоналістичних виступів проти меншин. У заяві наголошується, що українці в Угорщині абсолютно вільно можуть визнавати свою національну ідентичність.

«Ми можемо використовувати рідну мову без будь-якої реторсії, на наших заходах ми можемо співати гімн України, ми можемо встановлювати український прапор на наших закладах протягом цілого року. Уряд Угорщини надає усю необхідну підтримку для збереження української національної ідентичності, мови та культури, більше того – для передачі її нашим дітям», – наголосила Бригітта Супарак.

Члени української національної громади є частиною угорського політичного життя та відповідно до Основного закону Угорщини чинниками державотворення, зазначила речниця.

«Наша любов до нашої української нації та батьківщини є безперечною, але в той же час ми не можемо залишатися осторонь конфронтації щодо угорської меншини, яка проживає на Закарпатті в Україні», – додала Б. Суперак. У с. Сюрте, на Закарпатті, обрані депутатами на виборах наприкінці жовтня місцеві представники угорської національності заспівали гімн Угорщини на урочистому першому засіданні 21 листопада; відео про це, записане таємно, опубліковано набагато пізніше.

Служба Безпеки України (СБУ) 1 грудня повідомила, що перевіряє інформацію щодо можливих ознак протиправної діяльності в діях депутатів Сюртівської сільської об’єднаної територіальної громади. Пізніше у відповіді на запит видання «Українські новини», СБУ підтвердила, що відкрила кримінальне провадження за фактом державної зради проти депутатів Сюртівської ОТГ. Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) засудило це у заяві.

MTI

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах