4992
19:50 26.102017

29 жовтня на Закарпатті відбудуться вибори до Баранинської об’єднаної громади

Політика 3060

29 жовтня в Україні проведуть вибори до 202 об’єднаних територіальних громад. Серед них є одна закарпатська, а саме Баранинська сільська ОТГ.

7423d77-dscn9464

Баранинська об’єднана територіальна громада разом з Тячівською, Перечинською та Іршавською міськими і Вільховецькою та Полянською сільськими ОТГ стане шостою за ліком і третьою сільською за статусом об’єднаною територіальною громадою Закарпаття.

Вибори в Баранинській ОТГ будуть цьогоріч останніми на теренах нашої області. І хоча 24 грудня в Україні відбудеться ще один етап виборів до 49 новоутворених ОТГ, серед них, на жаль, немає жодної закарпатської громади.

Баранинська ОТГ буде фінансово потужною

За словами багатьох фахівців, Баранинська ОТГ є дуже перспективною у фінансовому та ресурсному плані. Адже сьогодні Баранинська сільська рада, на базі якої утворена нова громада, завдяки розташованому на її території бізнесу є однією з найбільш економічно потужних сільських рад як Ужгородщини, так і Закарпаття загалом. За словами діючого сільського голови, 2017-го її річний бюджет становить понад 24 млн грн.

Населення с. Баранинці – 1609 чоловік. До розташованої в селі ради належать ще три населені пункти – села Барвінок (413 чол.), Довге Поле (597) та Підгорб (406). Тож у цілому тут нараховується 3025 чоловік. Спільно з Великолазівською, Холмецькою та Яроцькою сільрадами, які приєдналися до нової громади, площа майбут- ньої ОТГ становитиме 12,5 тис. га, а бюджет – близько 60 млн грн.

На думку багатьох експертів та місцевих політиків, одною з найбільш важливих причин створення сільської об’єднаної громади є категоричне небажання жителів Баранинців та сусідніх з ними сіл ставати мікрорайоном Ужгорода. Як приклад наводять Дравці, які в 70-х роках ХХ століття приєднали до обласного центру. На переко- нання багатьох місцевих мешканців, нічого хорошого з цього не вийшло, адже через майже 40 років у Дравцях досі бракує міських зручностей, натомість жителям мікрорайону «урізали» земельні ділянки та встановили міські тарифи на енергоносії.

Чотири кандидати на посаду голови

Як повідомляє Закарпатське РВ АМУ, 5 жовтня Баранинська сільська виборча комісія завершила процес реєстрації кандидатів у депутати та кандидатів на посаду голови ОТГ. Стати першим головою Баранинської об’єднаної територіальної громади претендують четверо кандидатів (двоє висунуті місцевими організаціями політичних партій і двоє самовисуванців). Це нинішній голова Баранинської сільської ради Юрій Марусяк (самовисування), Юрій Горват (самовисування), Олександр Кузнецов (політична партія «УКРОП») та Вікторія Ткачик (політична партія «Рух нових сил Михайла Саакашвілі»). З числа зареєстрованих 155 кандидатів у депутати по 26 виборчих округах 57 є самовисуванцями, а 98 висунуті десятьма місцевими організаціями політичних партій.

26 виборчих округів

Баранинська сільська виборча комісія сформувала 26 одномандатних територіальних виборчих округів. Отже, новостворена об’єднана територіальна громада матиме стільки ж депутатів. Кількість виборців в округах становить від 178 до 351, пові- домляє громадянська мережа ОПОРА. Баранинці поділено на 7 округів, мешканці яких обиратимуть сімох депутатів. У Барвінку сформовано два округи. Довге Поле також матиме двох депутатів від двох округів. У Підгорбі утво- рено два округи. А Великі Лази розділено на 5. У Циганівцях сформований один округ. Аналогічна ситуація в Стрипі. Холмець має три округи. А в Ярку визна- чатимуться із двома обранцями. Жодна з інших перспективних ОТГ, які мали намір об’єднатися цього року, поки що не отримали позитивний висновок від Закарпатської ОДА.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах