7116
09:57 17.092018

Яскравий українсько-польський День добросусідства відбувся на Великоберезнянщині

Політика 5055

Після 16-річної перерви

_DSC0257

15 вересня на території тимчасового переходу поза пунктом пропуску в районі 127-го прикордонного знаку поблизу с. Лубня Великоберезнянського району відбувся українсько-польський День добросусідства.

То ж на мальовничому рубежі двох держав зійшлися керівники органів влади прикордонних регіонів двох держав, депутати, дипломати, бізнесмени, митці, представники прикордонної та митної служб, громадських організацій. Серед них, заступник Міністра інвестицій та розвитку Польщі Адам Гамрищак, голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль, маршалек Підкарпатського воєводства Владислав Ортиль, виконуючий повноваження голови Закарпатської обласної ради Петро Грицик, голова Сеймику Підкарпатського воєводства Єжи Ципруш, а також керівники Великоберезнянського району.

Посадовців запросили на імпровізовану сцену, де вони виступили з вітальними промовами.

_DSC0395

У виступах йшлося і про польські інвестиції в економіку Закарпаття та чи не найбільше – про можливості співпраці в рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна». Неспроста. Так, у рамках 2 конкурсу згаданої Програми відібрано декілька проектів, партнерами в яких є організації (установи) Закарпатської області. Серед них –,,Спільний захист людей та навколишнього середовища шляхом створення українсько-польської системи попередження надзвичайних ситуацій та відповідальності у Карпатському регіоні”,,,Покращення доступності до охорони здоров`я у містах Кросно і Ужгород”, „Зменшення ризику епідемії туберкульозу на прикордонних територіях України і Польщі шляхом будівництва туберкульозної лікарні на 100 ліжок в Закарпатській області та впровадження інноваційних методів моніторингу, профілактики і лікування туберкульозу”. У заходах цього останнього проекту – завершення будівництва туберкульозної лікарні на 100 ліжок у с. Н. Апша Тячівського району; оснащення медичних центрів сучасним медичним обладнанням, витратних матеріалів та медикаментів; створення та впровадження пілотної моделі виявлення і лікування туберкульозу тощо.

Не менш цікавий проект «Світ Карпатських Розет – заходи для збереження культурної унікальності Карпат», партнером котрого є КП «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради». Його загальна мета – зберегти спадщину Карпат (традиції, ремесла, звичаї, музику, архітектуру) за допомогою конкретних цілей: розвиток транскордонного співробітництва в управлінні культурних та історичних ресурсів Карпат.

_DSC0411

Є чималі напрацювання і в духовній та освітній сферах. Тому й не дивно, що стільки теплих слів сусіди адресували один одному.

Та відповідно до програми заходу підписали офіційні документи про співпрацю, що й стало основним підсумком ділової і водночас теплої, щирої зустрічі.

Найперше підписали Програму спільних дій між Закарпатською обласною державною адміністрацією (Україна) та Підкарпатським воєводством (Республіка Польща) на 2019 рік за участі Закарпатської обласної ради та Сеймику Підкарпатського воєводства. Його скріпили своїми підписами Геннадій Москаль – голова Закарпатської обласної державної адміністрації, Владислав Ортиль – маршалек Підкарпатського воєводства, Петро Грицик – в. п. голови Закарпатської обласної ради, Єжи Ципруш – голова Сеймику Підкарпатського воєводства.

_DSC0431

Відбулося також підписання Грантового контракту про фінансування в рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» 2014-2020 великомасштабного інфраструктурного проекту «Зниження епідемії туберкульозу на прикордонних територіях України і Польщі шляхом будівництва туберкульозної лікарні на 100 ліжок у Закарпатській області та впровадження інноваційних методів моніторингу, профілактики і лікування туберкульозу». Документ завізували Адам Гамрищак – заступник Міністра інвестицій та розвитку Польщі та Володимир Маркович – директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації.

Відтак на сцену вийшли колективи художньої самодіяльності Великоберезнянського та інших районів Закарпаття і Підкарпатського воєводства, які своїми піснями і танцями ще довго звеселяли присутніх.

А в розташованих наметах представники самоврядних громад країв частували гостей стравами закарпатської та польської кухні, показували вироби народних умільців, інформує прес-служба облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах