5716
21:34 22.022018

На засіданні Закарпатської облради депутати хотіли дізнатися чому втрачені грантові мільйони євро на розбудову кордону. ФОТО, ВІДЕО

Політика 2156

Сьогодні, 22 лютого, в Ужгороді депутати Закарпатської обласної ради провели перше пленарне засідання Х сесії. У президії: голова ради Михайло Рівіс, перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник – Петро Грицик і голова ОДА Геннадій Москаль. У залі цього дня також були присутні: народний депутат України Василь Брензович, районі та обласні чиновники, керівники правоохоронних органів, журналісти, громадські діячі та ін.

Эпизод 01.00_00_15_46.Still001

На початку засідання вшанували пам’ять загиблих у війні на Сході закарпатських хлопців Вадима Гриня із Берегівщини та Омеляна Богати з Перечина, а також героїв Небесної Сотні й Революції Гідності.

Після ще деяких традиційних формальностей, робота депутатів майже одразу почалась з емоцій, коли на трибуну вийшов в.о. заступника начальника Закарпатської митниці ДФС Микола Яцевич. Він почав свою доповідь із загальних даних, однак його різко перебив Геннадій Москаль, який запропонував не зачитувати цифри, а відповісти на питання, яке найбільше цікавить депутатів: чому було втрачено гратові гроші? Мова йде про припинення фінансування європейськими партнерами проектів розбудови пунктів пропуску з країнами ЄС, в тому числі у Закарпатській області на суму понад 10 мільйонів євро.

Представник митниці почав все заперечувати, мовляв, офіційно таке рішення не приймалося, а подальше фінансування відбуватиметься за кошти державного бюджету України. Проте голова ОДА зі свого боку заявив, що інформацію про припинення фінансування з боку європейських партнерів уже підтвердив міністр. Окрім того, як стало відомо пізніше, у Євросоюзі офіційно підтвердили, що припиняють фінансування проектів з розбудови більше ніж 10 КПП (серед них «Лужанка» та «Ужгород») на західному кордоні України на суму понад 29,2 мільйона євро. Причому частину коштів Україна буде вимушена повернути. Про це йдеться в офіційному роз’ясненні з Єврокомісії у відповідь на запит «Європейської правди».

У залі зашуміли й інші депутати, які зажадали пояснень. Однак замість того представник ДФС заходився обіцяти. За його словами: «Протягом 2017 року рішення про поновлення програми не було. Прогнозуючи таку ситуацію на 2018 рік ми ініціювали питання про реконструкції КПП «Ужгород» і «Лужанка» з джерел державного бюджету. Роботи хочуть розпочати у квітні-травні», – зазначив доповідач. «Наразі оголошено тендер по КПП «Ужгород», цього місяця оголосять по «Лужанці». Станом на сьогодні митницею подано заявку, і ми очікуємо отримання коштів у сумі 260 млн грн на розбудову «Лужанки» і «Ужгорода», встановлення системи відеоспостереження на «Тисі», встановлення вагового комплексу митного поста «Ужгород».., плануються проектні роботи на інших пунктах пропуску на суму понад 360 млн. грн..».

Така відповідь звичайно нікого не вдовольнила, а голова ОДА відразу розпорядився підняти цифри держбюджету, аби дізнатися де там закладена така сума. Пізніше йому доповіли, і Геннадій Москаль, заявив, що слова представника ДФС не відповідають дійсності, оскільки названі ним суми не закладені у державний бюджет. Водночас депутати задаючи запитання все більш конкретно підводили доповідача до головної проблеми – а саме чому було втрачено величезні суми грантових коштів, які вже лежали на рахунках ДФС. Відтак чиновник почав у всьому звинувачувати недобросовісного підрядника, який гроші взяв, роботу не виконав, та ще й мав наглість брати участь у повторному тендері. По залі знову пройшов гул невдоволення. Депутати запитували, хто ж вибрав такого підрядника, хто встановлював критерії і т. д. Чиновник у свою чергу розводив руками і палко пояснював, що у всьому винні: недобросовісний підрядник, несвоєчасна реорганізація Держмитслужби, бюрократичні процедури, юридичні ускладнення і навіть угорський уряд, словом всі окрім нього і ДФС.

Врешті словесні баталії нічого не дали, а хтось із депутатів слушно зауважив, що, на жаль, через відсутність повноважень обласна влада нічого тут не може вдіяти, а тільки звернутись до відповідних органів. У свою чергу голова облради Михайло Рівіс зазначив, що буде підготовано необхідне звернення до правоохоронних органів для реагування з цього питання. Прозвучала також пропозиція звернутися до ДФС із рекомендацією звільнити Миколу Яцевича із займаної посади як відповідального за зрив проектів. Та з іншого боку пролунала думка, що це нічого не дасть, оскільки все вирішується У Києві «верхівкою» ДФС та Мінфіну, а від цього чоловіка мало що залежить.

Емоції депутатів продовжилися коли голова ОДА згадав про в.о. міністра охорони здоров’я Супрун, яка днями заявила ніби на Закарпатті є проблеми з угорськими вакцинами від кору, які «…належним чином не розмитнили і вони ніби контрабанда, а тепер лікарі не хочуть їх використовувати». Розгніваний Геннадій Москаль заперечив слова Супрун, і у притаманній йому манері почав критикувати останню використовуючи навіть нецензурну лексику. «Супрун треба щеплення від дурості!» – підсумував він, а депутати один за одним висловлювали свої невдоволення такими заявами в.о. міністра.

Далі, як завжди, озвучили ряд депутатських запитів, зокрема від представників фракцій КМКС, БПП та інших, які стосувалися переважно ремонту доріг та іншої соціальної й економічної інфраструктури.

У ході засідання депутат від Міжгірщини Андрій Шекета підняв тему, котра останнім часом наробила немало галасу, а саме про плани будівництва парку вітроелектростанцій на полонині Боржава і близьких схилах. Як відомо ізраїльський інвестор планує збудувати там комплекс вітряків. Однак, деякі фахівці наголошують, що це несе ризики екосистемі та загрожує знищити місцевий туристичний потенціал. Окрім того, гора Гимба є унікальною базою для парапланеристів і використовується для міжнародних змагань. Отже, за пропозицією депутата було створено комісію обласної ради для вивчення цієї теми, куди включили представників від кожної фракції. У ході вивчення питання вони залучатимуть усі причетні сторони, в тому числі від місцевого самоврядування.

До безпосередньо розгляду порядку денного депутати приступили лише після півтори години роботи. Однак список із чотирьох десятків питань вони пройшли досить жваво. Зокрема, було прийнято ряд нових обласних програм, та внесено деякі зміни до діючих, затверджено звіт про виконання обласного бюджету за 2017 рік, погоджено проекти зон санітарної охорони. Цілий блок питань стосувався обласного майна. Було прийнято і ряд кадрових рішень, зокрема призначили директора комунального підприємства Закарпатської обласної ради «Будкомплектторг», звільнили керівника «Будинкоуправління адмінбудівель Закарпатської обласної ради» та ін.

На завершення засідання були сформовані та прийняті ряд звернень до вищих органів влади. Зокрема, і згадане звернення щодо розбудови пунктів пропуску і облаштування прикордонної інфраструктури з країнами Євросоюзу. Окрім того, були прийняті звернення щодо збільшення фінансування на автомобільні дороги загального користування державного значення, щодо розмитнення транспортних засобів спеціального призначення, забезпечення належного залізничного сполучення, прискорення фінансування з Державного бюджету протипаводкових робіт в області, тощо.

Руслан ФАТУЛА,

відео Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах