1106
13:28 24.062016

Через серію земельних скандалів в обласному Держгеокадастрі змінили керівника

Політика 6149

Після кількох нещодавніх земельних скандалів навколо Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області у відомстві змінили керівника – одного в. о. на іншого.

13413566_628192547343293_7238867812306561270_n

Наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 14 червня 2016 року виконання обов’язків начальника Головного управління в Закарпатській області покладено на Світлану Мельничук, котра раніше очолювала земельний відділ Ужгородського району. Інформація про нове призначення оприлюднена на офіційному сайті структури. Колишнього ж виконувача обов’язків начальника управління Богдана Хранюка наразі від посади відсторонено. За наявною інформацією, він повернувся працювати юристом управління.

Передувало такій кадровій перестановці засідання Закарпатської обласної ради 14 червня, на якому Богдан Хранюк ще в статусі керівника Держгеокадастру області виступав перед депутатами та громадськістю. Зі своїми скаргами приїхали жителі кількох сіл, а народні обранці вимагали пояснень щодо ситуації навколо земель біля сіл Велика Добронь (Ужгородський район), Стеблівка (Хустський район), а також ділянок, зарезервованих для учасників АТО по вул. Загорській в Ужгороді. Про подробиці та перебіг засідання ми писали в минулому номері газети.

Нагадаємо, кілька тижнів тому «Карпатський об’єктив» опублікував розслідування про земельний скандал, що розгорівся навколо Великої Доброні. У кінці квітня поточного року земельні ділянки (всього близько 29 га) поблизу села, які перебували у приватній власності закарпатців із 2002 року, були повторно виділені зовсім іншим людям. Конфлікт виник через те, що у власників ділянок державні акти старого зразка, тому інформація про них не внесена до публічної кадастрової карти України. Отже, у Головному управлінні Держгеокадастру вирішили, що це вільні державні землі. У свою чергу, захистити власність мешканців села намагається народний депутат України Василь Брензович, який звернувся до голови Нацполіції Закарпаття, обласного прокурора та Держгеокадастру за поясненнями. Цю ситуацію також вивчає постійна комісія Закарпатської обласної ради з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративного і земельного устрою.

Також 3 червня відбулося резонансне затримання на гарячому при отриманні частини хабара в одному з ресторанів міста представників керівництва обласного Держгеокадастру. За словами правоохоронців, чиновники через посередника вимагали в місцевого підприємця 25 тисяч доларів США за сприяння в безоплатному виділенні земельної ділянки площею 25 га в Ужгородському районі.

Паралельно з нашим розслідуванням про земельний скандал у Великій Доброні в обласному центрі Закарпаття розгорілися нові земельні війни. Виявилося, що по вулиці Загорській в Ужгороді близько 16 гектарів землі (колишні фруктові сади), які нібито мали розподілити між учасниками АТО, Держгеокадастр виділив іншим особам. Як ідеться в сюжеті каналу «ICTV», із 142 ділянок земельного масиву лише дві дісталися учасникам АТО. При чому ситуація змінилися за лічені години. Так, ще в п’ятницю ввечері земельний масив значився на публічній кадастровій карті як єдина площина, а вже в понеділок зранку земля була поділена на ділянки з присвоєнням їм кадастрових номерів. Списки власників земельних ділянок оприлюднив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль на своєму офіційному сайті.

До всього вищеназваного додалася й непроста ситуація із землею біля с. Стеблівка в Хустському районі. Так, на сесію обласної ради 14 червня прибули жителі села із плакатами «Рук геть від нашої землі» і т. ін. Виявилося, що керівництво обласного Держгеокадастру мало намір виділити земельні ділянки біля Стеблівки мешканцям інших сіл для ведення селянського господарства, оскільки, мовляв, землі не обробляються, а могли б приносити кошти в місцевий бюджет. У свою чергу, стеблівчани стверджують, що землі ці свого часу передав сільраді колгосп як нерозпайовані угіддя. Із 90-х років вони використовують їх під пасовища, фактично живуть із цих дорогоцінних гектарів і нікому їх віддавати не збираються.

На сесії облради депутати жорстко та подекуди емоційно критикували дії обласного Держгеокадастру. Водночас остаточне рішення щодо цієї ситуації перенесли на наступну сесію облради, коли будуть відомі детальні висновки профільної постійної комісії, яка наразі вивчає питання.

Однак у столичному Держгеокадастрі, очевидно, вирішили не чекати висновків комісії й невдовзі після резонансної сесії обласної ради змінили керівника Головного управління структури в Закарпатській області.

Ми звернулися за коментарем до новопризначеної в. о. начальника управління Держгеокадастру Світлани Мельничук. Вона пояснила, що виконуватиме обов’язки керівника структури тільки 30 днів. «Я сприймаю своє призначення як миротворчу акцію», – каже чиновниця. За її словами, зараз триває активна робота з пошуку оптимального виходу із ситуації, що склалася. Зокрема 15 червня відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративного та земельного устрою у Великій Доброні, яке раніше ініціював перший заступник голови облради Йосип Борто. «План-схему буде погоджено із сільрадою та прийнято спільне рішення, яке має задовольнити всі сторони. На сьогодні виявлено, що на цьому земельному відрізку є запас державних земель, за рахунок котрих можна вирішити проблему із обов’язковим урахуванням інтересів громадян. Коли це питання буде остаточно залагоджено, ми одразу повідомимо засоби масової інформації про деталі», – розповідає Світлана Мельничук. «Стосовно ситуації навколо Стеблівки мене також залучено в рамках роботи постійної комісії облради. У зв’язку з цим проведено виїзне засідання 17 червня в приміщенні Стеблівської сільської ради. У ході обговорень сільраді було надано рекомендації щодо створення громадських пасовищ на території ради та розширення меж населеного пункту із включенням спірних земельних ділянок».

У свою чергу перший заступник голови обласної ради Йосип Борто у коментарі «Карпатському об’єктиву» пояснив, що 15 червня на виїзному засіданні постійної комісії у Великій Доброні було прийнято рішення від імені обласної ради звернутися до прокуратури та Міністерства оборони, аби вони надали достовірну інформацію чи дійсно являються учасниками АТО ці 15 чоловік, котрим Держегеокадастр надав земельні ділянки по 2 гектари біля Великої Доброні, що вже були у власності закарпатців з 2002 року. «Якщо вони не є учасниками АТО, тоді скасувати ці накази Держгеокадастру і притягнути до відповідальності керівника структури, котрий їх видавав. Якщо ж вони являються учасниками Антитерористичної операції, тоді звернутись до керівництва Ужгородського району щодо проведення інвентаризації землі аби знайти для них вільні земельні ділянки. По закону учасники АТО мають право отримати по 2 гектара. Але нехай їм виділять вільні земельні ділянки у тому ж районі. А поки комісія вирішила рекомендувати призупинити видачу нових актів до вияснення ситуації. Також вирішено призупинити дію згаданих наказів Держгеокадастру щодо цих земельних ділянок, аби не дозволити повторне виготовлення на них актів на право власності».

Також за словами Йосипа Борто «новопризначена в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру Світлана Мельничук йде назустріч, аби вирішити все законним, справедливим і мудрим шляхом. Чому кажу мудрим? Бо по закону Держгеокадастр дійсно не повинен погоджувати свої рішення із місцевими радами. Але мудро би було так зробити і взяти до уваги думку місцевих жителів. Тоді й не виникло би подібної ситуації. Так чи інакше ми будемо тримати ситуацію на контролі, і побачимо як будуть виконуватися рішення та обіцянки Держгеокдастру» – підсумував перший заступник голови закарпатської обласної ради.

Окрім того, 16 червня з ініціативи заступника голови Закарпатської ОДА Віктора Мікуліна відбулася зустріч із міським головою Ужгорода Богданом Андріївим та іншими посадовцями, щоб вирішити питання надання земельних ділянок учасникам бойових дій на 16 гектарах території кварталу «Західний», які передали іншим особам. Світлана Мельничук повідомила, що Держгеокадастр здійснює перевірку всіх обставин справи про ці землі, зокрема, і про можливу корупційну складову. «За результатами проведеної перевірки будуть прийняті відповідні рішення. На сьогодні все заморожено, до рішення перевірки». У свою чергу, заступник голови ОДА Віктор Мікулін запевнив, що оформлення ділянок на 142 осіб, які опинилися серед тих, кому мали б дати цю землю, призупинять.

Хочеться сподіватися, що проблеми простих закарпатських селян не стануть лише інструментом у ході земельних воєн та кадрових битв, а дійсно будуть вирішені, враховуючи інтереси громадян та їхні законні права. Ми, у свою чергу, пильно спостерігатимемо за розвитком подій.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах