14303
21:15 11.012023

Польща передає Україні танки Leopard та інші подробиці зустрічі Люблінського трикутника у Львові

Політика 11665

У середу, 11 грудня, Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Львові з президентами Польщі Анджеєм Дудою та Литви Гінатасом Наусєдою у форматі – Люблінського трикутника. Візити двох іноземних лідерів до України раніше не анонсувалися.

Про переговори Володимир Зеленський сам повідомив у Telegram. «З перших днів повномасштабного вторгнення ми відчуваємо підтримку наших братських народів Польщі та Литви. Вдячний Анджею Дуді та Гітанасу Наусєді за візит. Вдячний за допомогу нашому народу», – написав Президент, додавши декілька фото.

У канцелярії Анджея Дуди зазначили, що у Львові лідери трьох країн сьогодні підписали Спільну декларацію Президентів Люблінського трикутника. Окрім того президент Польщі Анджей Дуда оголосив про передачу Україні роти танків Leopard. «Рота танків Leopard для України буде передана в рамках створення міжнародної коаліції», – сказав Анджей Дуда на спільному брифінгу глав держав. До першого пакету допомоги увійдуть 10 танків Leopard.

«Перш за все, ми хотіли б, щоб це була міжнародна коаліція, і ми на її розгляд подали пропозицію про надання першого пакету танків Leopard, який, сподіваюся, разом з іншими партіями танків Leopard, які є в інших країнах, будуть відправлені в Україну», – додав польський лідер.

 Щодо Спільно декларації, то за словами Володимира Зеленського «у ній відображені ключові політичні, гуманітарні та інші висновки сьогоднішньої зустрічі». Зазначається, що Спільна декларація підтверджує багатовікові історичні зв’язки між Україною, Литвою та Польщею, а також визначає пріоритетні напрями співпраці Люблінського трикутника, зокрема у межах стратегічного курсу нашої держави щодо набуття повноправного членства в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Як заявили в Офісі Президента України в документі відзначено намір Литви та Польщі продовжити надання потужної військової, технічної, оборонної, гуманітарної та іншої підтримки нашій державі. Також підтверджено підтримку створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії російської федерації проти України.

«У документі окремо відзначено розширення Чорноморської зернової ініціативи на інші морські порти нашої держави та важливість продовження програми «Зерно з України» для посилення глобальної продовольчої безпеки. З підписанням Спільної декларації на рівні президентів України, Литви та Польщі фіксується підтримка литовською та польською сторонами перспективи набуття Україною членства в ЄС і НАТО, щойно це дозволять умови», – заявили в ОП.

Як розповів Президент України на зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з лідерами Польщі та Литви, основну увагу було приділено безпековим питанням. «Я поінформував наших друзів щодо ситуації на передовій та приготувань Росії до нової ескалації на фронті. Ми знаємо, до чого готуватися, до чого готується держава-терорист. Ми будемо відповідати», – цитує Володимира Зеленського сайт Президента України.

Глава Української держави також подякував за рішення Польщі щодо передачі Україні танків, і за рішення Литви передати нашій державі зенітні системи, які посилять захист енергетичної системи, зокрема від атак іранських дронів. «Україна вам, друзі, дуже вдячна. Я радий, що ми ухвалюємо саме такі рішення, саме в такому форматі – Люблінського трикутника. Це очевидно, реальними справами доводить, наскільки важливою є співпраця наших країн, реальних друзів і партнерів, не тільки для східного флангу Європи, а й для всієї нашої євроатлантичної коаліції держав», – підкреслив Володимир Зеленський.

За його словами, наша держава активно готується до саміту Україна – ЄС, який очікується незабаром, і до початку переговорів щодо членства у Євросоюзі, які мають відбутися вже цього року. Глава держави акцентував, що Україна має повну підтримку з боку польських і литовських друзів на шляху інтеграції до НАТО й дуже розраховує на відчутний прогрес у цьому напрямі під час Вільнюського саміту Альянсу в липні 2023 року.

Лідери держав також обговорили співпрацю в захисті енергетичної інфраструктури України від російських ударів, відновлення об’єктів нашої енергетики та стратегічні питання енергетичної взаємодії між країнами.

«Український народ завжди пам’ятатиме, що ви допомогли нам у такий непростий час», – наголосив Президент України.

Зі свого боку Анджей Дуда зазначив, що чергова зустріч у форматі Люблінського трикутника – це ще одна можливість порадитися та скоординувати можливості для подальшого надання допомоги Україні як на двосторонньому рівні, так і на міжнародній арені, зокрема в межах Європейського Союзу та НАТО. «Польща й Литва є членами ЄС і НАТО, тож ми можемо використовувати ці формати», – підкреслив він.

«Ми чудово знаємо, що таке російська окупація, бо протягом багатьох років ми не мали власної державності через Росію. Ми кілька разів були під російською окупацією, тож продовжуватимемо підтримувати Україну, надавати необхідну допомогу в майбутньому. Ми продовжуватимемо постачання зброї для України», – сказав Анджей Дуда.

Він зазначив, що росія має намір продовжувати війну й систематично вживатиме заходів для знищення України – руйнуватиме інфраструктуру та міста. Тож її потрібно зупинити. «Для того щоб Збройні Сили могли ефективно боронити Україну, їм потрібна сучасна зброя. І ця зброя має бути передана Україні», – наголосив Президент Польщі.

Також, за словами Анджея Дуди, Польща й Литва продовжуватимуть політичну підтримку України, зокрема сприятимуть здобуттю нашою державою повноправного членства в ЄС.

У свою чергу Президент Литви Гітанас Наусєда наголосив, що ця війна має завершитися перемогою України, а агресор повинен понести відповідальність. «Зараз ми робимо все можливе, щоб надавати підтримку Україні, зокрема у військовій площині», – сказав він.

Окремо Гітанас Наусєда торкнувся питання безпекових гарантій для України від НАТО, які могли б бути надані, зокрема, на найближчому саміті, щоб Україна почувалася безпечніше та відчувала підтримку Альянсу. «Сьогодні ми маємо визнати, що війна триває, і територіальна цілісність України порушується. Спершу необхідно відновити територіальну цілісність України. Втім, членство України в НАТО не може бути викреслене з порядку денного. Ми маємо погодити алгоритми та формули, які будемо використовувати для того, щоб рухатися далі в цьому аспекті», – підсумував Президент Литви.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах