15275
16:36 17.102023

В Ужгороді відбулося зібрання громад краю

Політика 3868

Сьогодні разом із головами громад краю зібралися в обласному центрі Закарпаття, щоб розглянути важливі питання життєдіяльності всіх територіальних одиниць.

Передусім подякував кожній громаді за велику роботу, проведену в умовах воєнного стану в області та за межами краю за безпосередньої участі наших людей.

Громади Закарпаття – це приклад єдності, консолідації зусиль, ефективної роботи та стратегічного бачення регіонального розвитку, спрямованого на спільну перемогу над ворогом і зміцнення обороноздатності.

Серед інших обговорили питання публічних закупівель, правильності, прозорості та пріоритетності їх проведення. Цей елемент є важливим як у мирний, так і у воєнний час, адже спрямування та використання коштів платників податків повинне бути бездоганним з погляду законності й відповідати реальним потребам, де ОБОРОНА – пріоритет номер один.

З цього приводу та про стан справ у регіоні щодо використання бюджетних коштів під час проведення публічних закупівель через електронну систему «Prozorro» всіх присутніх поінформували керівник обласної прокуратури і представники інших правоохоронних органів.

Серед найбільш поширених підстав для реагування правоохоронців у цьому напрямку є: безпідставне відхилення найбільш економічно вигідної пропозиції учасника та обрання пропозиції з вищою вартістю послуг; безпідставне збільшення кошторисної вартості об’єкта; укладення договорів про закупівлю робіт без застосування відкритих торгів; уникнення проведення відкритих торгів; завищення вартості матеріалів та послуг; відносно суб’єктів господарювання наявні кримінальні провадження; визначення переможців з ознаками фіктивності суб’єкта господарювання; відсутність у переможців кваліфікованих працівників, інфраструктури, виробничих потужностей тощо.

Усі ці порушення мають як об’єктивну, так і суб’єктивну основу, а значить, можуть і повинні бути усунуті. Для цього будемо залучати фахівців, зокрема й з міжнародних інституцій, які працюватимуть з кожною громадою для підвищення професійних навичок спеціалістів, котрі відповідають за проведення публічних закупівель.

Напрямки використання бюджетних коштів повинні мати виключні пріоритети. Таке явище, як корупція, має зникнути. Це персональна відповідальність кожного керівника на своєму місці.

В умовах війни будь-які порушення щодо використання коштів платників податків сприймаються суспільством особливо гостро. Тож не потрібно боятися комунікувати з громадою та пояснювати свої рішення про ті чи ті закупівлі або про причини й умови порушень у процедурах. Відкритість у цьому питанні має фундаментальне значення.

Ворог використовує комунікаційний вакуум, щоб розхитати суспільну ситуацію в країні, просуваючи наративи про тотальну корупцію. Цей вакуум треба заповнити достовірною інформацією, унеможливити будь-які корупційні прояви та не давати можливості окупантам маніпулювати громадською думкою.

Про це повідомляє Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах