15724
11:58 4.042024

Ми зробили подальші кроки для взаємної довіри між Угорщиною та Україною – Сійярто

Політика 2043

Протягом останніх тижнів ми зробили нові кроки для відновлення взаємної довіри у відносинах між Угорщиною та Україною, повідомив у середу на своїй сторінці у Facebook міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, перебуваючи в Брюсселі.

У столиці Бельгії угорський урядовець узяв участь у засіданні міністрів закордонних справ країн НАТО, а по обіді мав двосторонні зустрічі зі своїми колегами з України та Канади.

Після переговорів з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою Петер Сійярто у дописі в соцмережі повідомив, що в угорсько-українських відносинах було досягнуто прогресу, зокрема щодо внесення змін до угоди про прикордонний рух, які сприятимуть урегулюванню ситуації на кордоні двох країн.

My Website

«З надією чекаємо завтрашнього засідання угорсько-української освітньої робочої групи, адже зараз найважливішим завданням є відновлення прав угорської громади Закарпаття на використання рідної мови, зокрема у сфері освіти», – зазначив Петер Сійярто.

Міністр наголосив, що завдяки розвитку інфраструктури, який відбувається за сприяння Угорщини, у Фейнєшлітке на українсько-угорському кордоні з’явилася можливість перевантаження мільйона контейнерів і трьох мільйонів тонн пшениці та олії щорічно. Це може стати великою підмогою для підтримки торгівлі України в напрямку Європи.

В іншому дописі у Facebook у середу Петер Сійярто повідомив про свою зустріч з очільницею міністерства закордонних справ Канади.

«Мелані Джолі – сьомий міністр закордонних справ Канади, з яким я працюю. Наразі ми поставили перед собою мету надати нового поштовху співпраці між Угорщиною та Канадою, тим паче, що цього року Угорщина головуватиме в ЄС, а наступного – Канада очолить G7», – зазначив він.

«Наше співробітництво у сфері оборони є важливою опорою безпеки Угорщини, адже угорські пілоти винищувачів пройшли підготовку і в Канаді, а угорська радіолокаційна система ППО частково закуплена з канадських джерел», – додав міністр.

Сійярто наголосив, що «обидві країни належать до ядерного табору» (частка ядерної енергетики в обох державах становить понад 10%) і сторони погодилися використовувати потенціал співпраці в галузі досліджень та розробок.

«Гарною новиною є й те, що Угорщина має рекордні обсяги експорту до Канади, які перевищують 450 мільйонів доларів, головним чином за рахунок продуктів харчування», – повідомив міністр.

 (hirado.hu)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах