15903
11:33 15.062024

Заява керівництва ТУКЗ-КМКС

Політика 479

Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) рішуче відкидає твердження Андраша Кулі, кандидата в євродепутати партії «Тиса», висловлені ним в інтерв’ю виданню Telex. Вважаємо помилковою та оманливою тезу про використання закарпатської нацменшини для внутрішньополітичних цілей в Угорщині, а також думку про те, що конфлікт з українським урядом намагаються виправдати становищем угорської національної меншини. По-перше, на наше переконання, ставлення угорського уряду до нацменшин, які проживають в Угорщині, та до закордонних угорських нацменшин є взірцевим. За останні 30 років ніхто не зробив стільки для угорської національної меншини на Закарпатті, скільки нинішній уряд Угорщини. По-друге, звертаємо увагу політика, що погіршення відносин між двома країнами почалося з обмеження гарантованих Конституцією України прав нацменшин. До того взаємозв’язки між державами були добросусідськими.

Угорщина як член Європейського Союзу значною мірою сприяла підписанню Україною Угоди про асоціацію з ЄС та отриманню статусу кандидата на членство. Завдяки зовнішній та національній політиці Угорщини протягом останнього десятиліття наш край одержав чимало гуманітарної, соціальної й економічної підтримки, яка допомогла збереженню місцевої громади та розвитку області в цілому.

У нинішній ситуації, з точки зору закарпатських угорців, ми вважаємо найважливішим, щоб угорські громадські діячі зосередилися на подальшому наданні допомоги та якнайшвидшому встановленні миру.

14.06.2024 р.

м. Ужгород

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах