15907
14:04 15.062024

Форум угорських представників Карпатського басейну схвалив резолюцію щодо підтримки закарпатських угорців

Політика 889

Форум угорських представників Карпатського басейну з дедалі більшою тривогою стежить за долею закарпатських угорців, майбутнє яких опинилося під загрозою, і підтримує всі кроки, спрямовані на якомога швидше встановлення миру.

У резолюції, схваленій 13 червня на пленарному засіданні в Будапешті, учасники заходу висловили солідарність з національними спільнотами, які виявилися найбільш уразливими під час конфлікту. Насамперед із закарпатськими угорцями, що стикаються з надзвичайними викликами і в умовах тривалої війни рішуче борються за відновлення своїх фундаментальних прав, за інституції, котрі захищають їхню ідентичність, за збереження національної громади на батьківщині.

Беручи до уваги небезпеку подальшої ескалації, Форум учергове засуджує військову агресію проти України, відкидає будь-які форми насильства й підтримує всі кроки, спрямовані на припинення кровопролиття та якнайшвидше встановлення миру, при цьому віддаючи пріоритет дипломатичним заходам.

Організація виступає за гарантування умов для процвітання на батьківщині, чому може сприяти загальне визнання та дотримання права на національну ідентичність. Форум вітає заяви Папи Римського Франциска, засновані на моралі, про право залишатися на батьківщині. Вони ще не кодифіковані на міжнародному рівні, але вважаються глибоко вкоріненими та поширеними.

Також організація вітає успіхи угорців у Трансильванії й Воєводині на місцевих і парламентських виборах, а також виборах до Європарламенту, які доводять необхідність та ефективність етнічної політизації.

Форум вітає депутатів, які отримали мандати на виборах до Європейського парламенту й готуються служити угорським нацменшинам, і закликає до співпраці угорців у Європі. Гарною основою для цього стануть інструменти та механізми, які захищають ідентичність національних меншин, створені Радою Європи цього року, зокрема резолюції та рекомендації з цієї теми, прийняті на Парламентській асамблеї.

Крім того, Форум закликає уряд і парламент Угорщини під час головування країни в Європейському Союзі приділяти особливу увагу підтримці будь-якої ініціативи щодо захисту нацменшин.

Вітає також створення робочої групи угорських громад Федерального союзу європейських національностей (FUEN), яка сприятиме поширенню інформації про закордонні угорські громади на міжнародній і європейській арені та зміцненню їхньої правозахисної сили.

Підтримує зусилля FUEN завоювати симпатії та підтримку нової Європейської комісії, яка буде створена восени, у питаннях захисту національних меншин, зокрема виражених в ініціативах європейських громадян.

 (hirado.hu)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Понад 41,6 тис. українців отримують ліки проти серцево-судинних захворювань за програмою «Доступні ліки» на Закарпатті
12:20
Закарпатські угорці відкрили кафе у Белфасті та назвали на честь рідного села
11:28
На Закарпатті поліція затримала водія, який пʼяним наїхав на жінку та двох малолітніх дітей – 6-річна дівчинка померла на місці
10:31
Закарпатські піротехніки продовжують розміновувати Донеччину
10:20
Табір для дітей у «Карітас-хабі» в Ужгороді
09:50
В ГУНП Закарпаття пройшла робоча зустріч з представниками АРМА: обговорили подальшу співпрацю щодо розшуку та вилучення активів зловмисників
09:31
Танцювальні змагання «Uzhhorod Open» відновили на Закарпатті
08:51
Україна здобула перемогу на Євро-2024
18:00
«Ми – радість Закарпаття»: 22 червня «Джерельця Карпат» відзвітують великим концертом у драмтеатрі
17:11
У Падіюні проводять літні майстер-класи для усіх охочих
16:03
Всі новини