5323
18:44 14.122017

Нові автобуси та компенсація перевізникам: За що голосували ужгородські депутати. ФОТО, ВІДЕО

Політика 1493

У четвер, 14 грудня, відбулося перше пленарне засідання чергової ХVІІІ сесії міської ради VІІ скликання. У залі зареєструвалися 33 депутати.

IMG_1125

Перед тим, як перейти до порядку денного міський голова оголосив про засідання постійних комісій. Причина – зміни до бюджету міста, які необхідно внести перед Новим роком.

За словами очільниці фінуправління Ужгородської міськради Лесі Гах, насамперед йдеться про перерозподіл субвенції з держбюджету на субсидії, а також про не використані кошти з різних програм у розмірі 21 мільйон гривень.

«Пропонуємо ці кошти направити на поповнення статутного фонду КП «Муніципальний транспорт Ужгорода» для закупівлі нових автобусів», – наголосила Леся Гах.

З такою пропозицією погодилися не усі депутати, адже ці кошти мали бути спрямованими на благоустрій міста. Перекинули їх тільки через те, що не встигли освоїти до Нового року. Зважаючи на це, депутати задавалися питанням, чи вдасться у наступному році завершити початі об’єкти, з яких перекинули кошти на комунальне підприємство. Чи вистачить на це грошей, зважаючи на те, що за прогнозованими показниками у наступному році передбачається дефіцит бюджету. Утім керівник фінуправління запевнила, що кошти на продовження робіт вдасться знайти.

Прийшли на це засідання і небайдужі ужгородці, аби недопустити дерибан зелених зон по Можайського, 34, скверу на Б.Хмельницького та парку «Кірпічка». Після бурхливих суперечок дійшли до висновку, що остаточне рішення про поновлення оренди по цим територіям, розглянуть депутати на наступному засіданні.

Одразу після цього депутати заслухали звіт керівника Ужгородського ВП ГУНП Володимира Улинця про результати роботи Ужгородського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області.

Відтак слово в сесійній залі отримали Олександр Ігнат та Андрій Русин. Власне, останній, розповів про офіційні причини звільнення в.о. завідуючого абдомінального відділення Володимира Ігната та його сина онкохірурга Олександра Ігната. Щоправда на думку Олександра Ігната, конфлікт в онкодиспансері має місце суто через його депутатську діяльність.

«Усе це через оприлюднену мною інформацію про завищення на 400% цін на закупівлю лікарських препаратів, а також через проведення мною депутатського розслідування про незаконне відчуження майна у братів Гадяк», – наголосив Олександр Ігнат.

Заслухавши обидві сторони конфлікту міський голова зазначив, що міська рада – не місце для з’ясування стосунків, оскільки на це є відповідні органи.

Перейшовши до порядку денного міськи обранці розглянули майже 30 питань. Більшість з них – фінансовго характеру. Жваве обговорення викликала програма економічного і соціального розвитку м. Ужгорода, а також проект рішення, щодо компенсаційних виплат за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування на 2018 рік.

У ході розгляду цього рішення у сесійній залі вирували пристрасті – зокрема депутат Микола Сюсько зазначив, що ніде в Україні не виділяють такі значні кошти на пільгові перевезення, а дехто з міських активістів, запитували Богдана Андріїва скільки грошей звідти піде його дружині.

Мер Ужгорода двічі виносив проект рішення про компенсацію 22,7 млн власникам маршруток на голосування. У підсумку рішення було прийнято більшістю голосів.

Ще одна емоційна дискусія у залі виникла через проект рішення про дольову участь власників квартир у капітальному ремонті в багатоквартирних житлових будинках Ужгорода. Рішенням сесії цю дольову частку підняли із 5% до 20%.

«Підвищення цієї частки пов’язане насамперед з тим, що в наступному році буде менше коштів у міському бюджеті. А нам потрібно охопити велику кількість будинків, де потрібно виконати ремонтні роботи. Якщо порівняти з іншими містами України, то у нас взагалі найменший відсоток», – пояснив ситуацію міський голова.

Власне на цьому засіданні сесії депутати розглянули цілу низку питань і майже всі вони стосувалися фінансів. На наступному засіданні, яке має відбутися 21 грудня, розглядатимуть земельні рішення.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах