10818
17:30 17.072020

На 40-ій сесії Ужгородської райради також гостро стояло «сміттяне» питання. ВІДЕО

Політика 8752

Сьогодні, 17 липня, у стінах Ужгородської районної ради відбулося пленарне засідання 40-ї сесії. Крім присутніх на засіданні народних обранців були і гості – голова Ужгородської РДА Вячеслав Дворський та депутат Закарпатської обласної ради Ільдіко Орос, а також традиційно були запрошені районне керівництво правоохоронних органів та керівники структурних підрозділів райдержадміністрації.

Напередодні сесії відбулося засідання Президії районної ради, яка погодила остаточний порядок денний, який у підсумку, після рекомендацій профільних комісій, складався із 29 питань.

Після традиційного вшанування хвилиною мовчання загиблих учасників ООС на сході України депутати райради перейшли до розгляду та прийняття рішень порядку денного поточної сесії.

Самі питання порядку денного стосувалися кількох важливих тем життя Ужгородщини, зокрема, – питання освіти, медичної сфери, земельних питань, приватизації об’єктів спільної власності територіальних громад, а також бюджету району.

Так, на самому початку розгляду питань порядку денного голова райради Руслан Чорнак повідомив усіх присутніх про те, що у залі присутня жителька села Чабанівка Олена Булеца, яка виступить із питанням «Програми поводження із твердими побутовими відходами». До речі, внесення змін до цієї Програми було одним із питань порядку денного.

Так от, з трибуни Олена Булеца повідомила, що її уповноважили жителі сіл Ірлявської сільської громади повідомити депутатському корпусу Ужгородської райради позицію вищезазначеної громади щодо розміщення на їхній території сміттєпереробного об’єкту. «Ми розуміємо, що зараз у нас, та й у державі у цілому дуже гостро стоїть питання сортування сміття та його переробка. На жаль, у нас немає культури сортування, немає і повноцінної законодавчої бази із цього питання. І це величезна проблема для усіх нас. Поряд із цим, я хочу довести до всіх присутніх депутатів позицію нашої громади з цього питання. Понад 1,5 тис га земель нашої громади були розкрадені на різні сумнівні проєкти. По деяким із них і сьогодні відкриті кримінальні провадження. І вільних земель у нас майже не залишилося. А підприємства, які використовують землю на території нашої громади платять за це лише земельний податок, а всі інші податки сплачуються за межами громади. При таких обставинах наша громада немає ніякої користі від цих земель.

Тож, пропоноване нам будівництво такого масштабного об’єкту просто забере від нас практично усі залишки земель і завдасть шкоди екології та здоров’ю наших жителів. Наша громада категорично проти цього. Ще у 2016 році на сесії Ірлявської сільської ради було прийнято відповідне рішення, також неодноразово були направлені звернення у відповідні органи району та області із позицією громади. Більше того, були зібрані підписи у всіх жителів сіл Ірлявської сільської ради, а це три села – Ірлява, Чабанівка і Андріївка. І всі люди проти будівництва вищезазначеного об’єкта.

Але, не зважаючи на позицію громади, 2 червня цього року були проведені громадські слухання, які не викликають довіри у нашої громади. Тому вчора, 16 липня, на сесії Ірлявської сільської ради було повторно висловлено позицію наших депутатів проти цього будівництва. Крім цього, було прийнято рішення запропонувати використовувати ці землі під сільське пасовище, якого у нас офіційно немає, а люди, до речі, за нього платять гроші. Також у нас немає місця під цвинтар. Ми вже направили всі необхідні документи у головне управлення Держгеокадастру та, для ознайомлення, до Ужгородської районної ради.

Можливо, у залі є присутні голови інших громад або депутати і їх зацікавить цей проект? Будь ласка, можете забрати його собі і отримувати від нього користь і податки.

Ми застерігаємо не приймати жодних рішень по питанню розміщення сміттєпереробного об’єкту на території Ірлявської сільської ради без проведення реальних громадських слухань на території нашої громади. В іншому випадку громада готова на радикальні дії.

Я дуже сподіваюся, що ви – депутати будете діяти в інтересах громади, а не в якихось приватних інтересах. І дякую вам за можливість донести нашу думку. Для нас це дуже важливо!», – зазначила пані Олена.

По завершенню її виступу у кількох депутатів виникли уточнюючі питання, на які уповноважена дала чіткі відповіді. Зі свого боку керівник Ужгородської райради Руслан Чорнак та райдержадміністрації Вячеслав Дворський зазначили, що будуть максимально відстоювати позицію і прохання громади.

Далі робота депутатського корпусу пішла як швейцарський годинник – чітко, злагоджено та максимально ефективно. Так, були прийняті рішення по створенню та реорганізації філій 6 опорних закладів середньої освіти району: Кам’яницького, Концівського, Коритнянського, Оноківського, Середнянського та Худлівського.

Крім цього, депутати одноголосно затвердили проєкти землеустрою щодо встановлення (зміни меж) населених пунктів села Ратівці, Сюрте та Пацканьово, прийнято ряд нових та внесено зміни до вже діючих районних Програм, а також фінансових планів Ужгородського районного Центру первинної медико-санітарної допомоги та районної лікарні.

Одноголосно було затверджено і договір між Ужгородською районною радою, Ужгородською РДА та Баранинською сільською радою про передачу коштів іншої субвенції.

До речі, питання внесення змін до районного бюджету також знайшло одностайну підтримку у народних обранців.

Юрій КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Всі новини