13685
15:34 12.072022

Найцікавіше із сесії Ужгородської міської ради

Політика 19139

У вівторок, 12 липня, відбулося засідання чергової сесії Ужгородської міської ради. На порядку денному було близько півсотні питань.

Перед початком засідання слово надали Василю Бушку, священнику Мукачівської греко-католицької єпархії. Отець звернувся до депутатів із проханням повернути у розпорядження єпархії приміщення за адресою Цегольнянська 1, де знаходиться Товариство захисту осіб з інвалідністю «Надія».

– Ця будівля колись належала греко-католицькій єпархії. Минулого року я звернувся у міськраду, аби цю будівлю повернули у власність нашої громади. Це робиться для того, щоб ми могли надалі розвивати діяльність Товариства захисту осіб з інвалідністю. Тим паче, що є Закон, який говорить про повернення майна релігійним громадам, – наголосив отець Василь Бушко. – Тому ми хочемо повернути це приміщення і розвивати соціальний проєкт, який є при церкві. Проблема в тому, що ми отримали відмову – нам цю будівлю так і не повернули. Дуже шкода, бо місто не зменшується. І до нас звертаються люди з фізичними вадами. Також зараз є наші воїни, яким потрібна реабілітація. Тому дуже прошу вас на наступному засіданні віддати нам це приміщення. Адже просимо ми не для бізнесу, а для громади.

У свою чергу міський голова Богдан Андріїв запропонував представнику Мукачівської греко-католицької єпархії скласти список приміщень, які в майбутньому мають бути передані у їхнє розпорядження. А ось що відбудеться з долею будівлі на вулиці Цегольнянській, поки невідомо.

Після дискусії міський голова Богдан Андріїв нагородив юних ужгородок. Премію Ужгородського міського голови для обдарованої молоді, яка вручається вже четвертий рік поспіль, та грошову винагороду, по 10 тисяч гривень кожен, отримали: Наталія Штибель – студентка ІІ курсу факультету образотворчого мистецтва, Закарпатської академії мистецтв; Біатріс Бучок – студентка ІІІ курсу спеціалізації «фортепіано» Ужгородського музичного фахового коледжу імені Дезидерія Задора; Каріна Корнута – учениця 7 класу Ужгородської музичної школи №1 імені Петра Чайковського.

Далі депутати перейшли до розгляду порядку денного. Найперше – проголосували за Програму надання матеріально-технічної допомоги Ужгородському районному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки для переобладнання приміщення на 2022–2023 роки.

Як йдеться у пояснювальній записці, у зв’язку з воєнним станом в Україні зросли обсяги завдань, які виконує Ужгородський РТЦК та СП, є потреба у збільшенні кількості штатних працівників і військовослужбовців, розширенні матеріально-технічної бази, облаштуванні додаткової кількості приміщень та робочих місць. Тож для переобладнання будівлі потрібні додаткові кошти.

Також депутати Ужгородської міської ради ухвалили Програму сприяння діяльності військової частини 3115 Національної гвардії України у виконанні завдань щодо гарантування безпеки громадян та підтримки правопорядку на 2022 рік. Для реалізації Програми передбачено 230 тисяч гривень із міського бюджету.

Відтак депутати підтримали Програму в сфері пробації. Документ спрямований на забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері пробації шляхом розроблення та здійснення комплексу заходів, спрямованих на усунення причин та умов вчинення повторних кримінальних правопорушень тощо. На реалізацію Програми передбачено 320 тисяч гривень із міського бюджету, із них 100 тисяч – на 2022 рік.

Далі підтримали ще цілу низку міських програм: «Безпека закладів загальної середньої освіти міста на 2022 рік»; Програми інформатизації діяльності Ужгородської міської ради та її виконавчих органів на 2020-2022 роки; Програми розвитку транскордонного співробітництва та підтримки імплементації проєктів міжнародної технічної допомоги в Ужгороді на 2018-2022 роки; Програму фінансової підтримки закладів первинного, вторинного рівня медичної допомоги та їх розвиток у місті Ужгороді на 2020-2023 роки.

Не забули міські обранці й про благоустрій. Зміни до Програми благоустрою в Ужгороді внесли під час засідання. Зокрема, за інформацією Ужгородської міської ради, змінили назву самої Програми – «Програма благоустрою та розвитку комунальної інфраструктури міста Ужгород на 2018-2022 роки». Також, оскільки комунальне підприємство «КШЕП» визначено виконавцем цієї Програми, на нього покладено забезпечення утримання міських доріг, зелених зон, поточних ремонтів тощо, виникла нагальна необхідність оновити для таких робіт спеціалізовану техніку і Програму доповнили додатком із переліком техніки, яку потрібно закупити у цьому році. У доповненнях до Програми і завдання – утримання в належному стані автобусних зупинок із передбаченими на це 200 тис. грн.

Після цього депутати розглянули Звіт департаменту міської інфраструктури Ужгородської міської ради про виконання 17 міських цільових Програм за 2021 рік.

Також на цьому засіданні було прийняте рішення звільнити від сплати земельного податку ділянки для будівництва та обслуговування об’єктів фізичної культури і спорту та для об’єднань співвласників багатоповерхових будинків ОСББ. Іншими рішеннями депутати відмовили у наданні пільги по сплаті земельного податку Закарпатській митниці, закарпатським апеляційному та окружному адміністративному судам, територіальному управлінню Державної судової адміністрації України у Закарпатській області тощо. В обґрунтуванні рішення зазначено, що Податковим кодексом не дозволяється встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків і зборів для окремих юридичних осіб або звільняти їх від таких податків і зборів.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини