14512
09:00 16.032023

Президентка Угорщини знову збирається на Закарпаття

Політика 14172

Про це Каталін Новак сказала кореспонденту “Карпатського об’єктива” під час невимушеного спілкування із співвітчизниками на площі Лайоша Кошута в Будапешті по завершенню урочистостей з нагоди 175-ї річниці угорської визвольної революції 1848-49 років.

Нагадаємо: минулого року очільниця сусідньої держави вже побувала на Закарпатті, зустрічалася з керівниками регіону та окремих територіальних громад, зокрема Берегівської, де в місті над Верке навіть запалила першу свічку Адвенту.

“Тепер знову планую поїхати до вас, морально й матеріально підтримати мешканців краю, й насамперед угорську спільноту, що зараз, як мені відомо, перебуває в досить складному становищі,- наголосила під час коротенького діалогу з автором цих рядків Каталін Новак.- Угорщина підтримувала й надалі надаватиме всіляку допомогу Україні в різних сферах, прийматиме в себе переселенців з сусідньої держави й поранених бвйців.”

Зазначимо: президентка невимушено спілкувалася з людьми, цікавилася їхніми проблемами, розмовляла як з давніми знайомими, охоче фотографувалася з ними.

А перед цим Каталін Новак приймала урочистий марш та рапорт начальника почесного та гарнізону кінних гусарів. За присутності Голови Національних зборів Ласло Кевера під трепетну мелодію Державного гімну Угорщини у виконанні військового духового оркестру на флагшток було піднято національний прапор країни. На площу гусари внесли також 14 історичних прапорів країни.

Неочікувано замайорів перед майданом і жовто-блакитний стяг. Його розгорнув мешканець Будапешта Корнелій. На наше запитання, з чим це зв’язано, молодий чоловік відповів:

“Цим жестом хотів продемонструвати, що рядові угорці всім серцем підтримують Україну в її справедливій боротьбі за свою незалежність. Нам не зрозуміла позиція угорської влади, яка відверто не заявила, як це зробили інші держави Європи, про всебічну допомогу сусідній країні, а обмежилася лише гуманітаркою.”

Того ж дня відкрили вільний доступ до парламенту, де можна було оглянути один із історичних символів Угорщини – корону святого Іштвана, й до будівлі вишикувалася величезна черга.

Святкування продовжувалося перед Національним музеєм, де колись заснував першу в країні повноцінну бібліотеку один з лідерів повстання 1848 року Іштван Сечені. Тут присутіх вітав міністр культури та інновацій Янош Чак (Торік зі святковою промовою в Будапешті виступав Віктор Орбан, сьогодні після обіду прем’єр здоровив співвітчизників у рідному містечку Шандора Петефі Кішкереші. М.Г.). На сходах історичного закладу відбулося також театральне дійство, що відтворювало події 1848-49 років, численних глядачів розважали декламатори творів революційних поетів тих днів, танцювальні колективи.

Святкові урочистості проходили і на інших площах столиці Угорщини.

Проводилися вони і на Закарпатті. Так, у Берегові вшанування героїв визвольної боротьби 1848-49 років розпочалося в актовому залі ЗУІ декламуванням “Національної пісні” Шандора Петефі в інтерпретації студента Джонатана Надя.

Першим слово взяв Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкої, який днем раніше вітав закарпатців у очолюваному ним відомстві.

“Ми десятиліттями сподівалися, що Європа більше ніколи не страждатиме від військових дій,- акцентував дипломат.- Але кровопролиття таки спалахнуло. Тому в ці складні для всіх часи нам особливо потрібний мир. Вважаємо своїм моральним обов’язком здійснити все для того, аби якнайшвидше замовкла зброя, це – єдина гарантія безпечного проживання народів Карпатського басейну.”

Завідуючий кафедрою історії та суспільствознавства ЗУІ Дєрдь Чотарі коротко розповів про основні віхи визвольної боротьби 1848-49 років, її героїв.

Лірично зазвучала в залі композиція знаного фольк-гурту “Корволан” “Поет повертається” у виконанні лаборанта інституту Сільвестера Ферку.

Учасники зібрання уквітчали меморіальну дошку Лайоша Кошута, встановлену на фасаді вишу, а в римо-католицькому костелі міста прослухали урочисту літургію.

Завершилося вшанування покладанням вінків та квітів до пам’ятника Шандору Петефі в Берегові.

Днем раніше 175-і роковини повстання 1848 року в Угорщині відначала християнська інтелігенція міста, де присутніх вітав єпископський вікарій, настоятель римо-католицького костелу о.Янош Молнар, а про основні моменти революції розповів Іштван Бардош. Голова Берегівської територіальної громади Золтан Бабяк разом із професором Ужгородського національного університету  Федіром Шандором, який зараз воює на передовій, посадили на подвір’ї міського ліцею ім. Лайоша Кошута символічний “абрикос поета” – за легендою саме під таким деревцем один із лідерів повстання 1848 року проводив наради зі своїми побратимами в Берегові.

Подібні заходи відбулися і в Ужгороді, інших містах та селах краю.

Микола ГОРВАТ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах