4615
21:32 12.092017

Ужгородські депутати обрали меру нового заступника та визначилися із новими почесними громадянами міста

Політика 2676

У вівторок, 12 вересня, в Ужгороді відбулося чергове засідання сесії Ужгородської міської ради. На засідання міські обранці з’явилися майже у повному складі – у залі зареєструвалися 30 депутатів. На порядку денному в них було понад півсотні питань.

IMG_9221

Розпочалося засідання зі звернення депутата Миколи Сюська, який закликав підтримати ініційований ним проект рішення про облаштування семи нових пішохідних переходів. Депутат заявив, що попри перевиконання бюджету на 200 млн грн у мерії шкодують півмільйона на безпеку ужгородців. У відповідь на це мер зазначив, що найпроблемніші переходи в місті вже й так облаштовані.

Тож після емоційної дискусії депутати перейшли до порядку денного. Зокрема, прийняли низку важливих міських програм, а також внесли суттєві зміни у вже існуючі.

Першочергово, прийняли рішення збільшити кошти медичної субвенції у 2017 році з надання послуг з охорони здоров’я населенню міста Чоп на суму 450 тис грн. Відтак підтримали комунальну газету «Ужгород» на 2018-2022 р., профінансувавши її на 4,2 мільйони гривень. Після цього виділили майже двом десяткам ужгородцям матеріальну допомогу на лікування, а також внесли зміни до Програми діяльності медико-соціального реабілітаційного центру «Дорога життя» на 2017 рік, затвердивши загальний обсяг ресурсів, необхідний для реалізації програми, у сумі 1 млн 350 тис грн.

Не забули міські обранці і про благоустрій міста. Зокрема, внесли зміни до Програми відновлення історичного центру, а також розширили перелік житлових будинків, внесених до плану проведення капремонту на 2017 рік. Так, на капітальний ремонт покрівель будинків, які обслуговуються ЖРЕРами, ТОВ, спрямують понад 2,3 млн грн., на капітальний ремонт водопроводу, каналізації виділять майже 425,9 тис грн., на капремонт ліфтів майже 3 млн грн.

На капремонт житлових будинків, у яких створено ОСББ, БК, ЖБК, майже 6,2 млн грн., майже 2 млн.грн. на капітальний ремонт водопроводу, каналізації у цих будинках, понад 526 тис. грн.. на капітальний ремонт ліфтів, майже 282 тис грн.. на капітальний ремонт електрощитових мереж.

Загальний кошторис програми – майже 11,9 млн грн.

Кошти виділяють на умовах співфінансування, де 95% – кошти міського бюджету, 5 % – кошти мешканців будинків.

Цікавим є також те, що Ужгородська міська рада пообіцяла забезпечити житлом молоді сім’ї та малозабезпечені верстви населення. Для цього прийняла відповідну Програму. Основними її заходами є надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам (в тому числі, багатодітним родинам), що потребують поліпшення житлових умов на будівництво і придбання житла; їх обслуговування; надання цільової фінансової підтримки учасникам АТО, членам їх сімей й внутрішньо переміщеним особам на обов’язковий власний внесок на безповоротній основі.

Програму заплановано реалізувати у два етапи: І етап – 2018-2020 роки, ІІ етап – 2021-2022 роки.

Ще одне важливе рішення, щодо будівництва житла – 28 депутатів підтримали рішення, за яким для розміщення індивідуальної малоповерхової житлової забудови садибного типу для учасників бойових дій в Афганістані розроблять детальний план території, обмеженої вулицями Єньківською, Загорською.

Варто зазначити, що усі питання, щодо викупу земельних ділянок було виключено із порядку денного цієї сесії і відправлено на до вивчення. Причина – відсутність детального плану території.

Відтак депутатський корпус затвердив на посаді заступника Ужгородського міського голови Василя Гомоная.

На завершення сесії було прийнято рішення про нових почесних громадян Ужгорода. Ними стали: народний артист України, художній керівник і головний диригент академічного камерного хору «Кантус» Омелян Сокач, та екс-консули Словаччини в Ужгороді Янка Буріанова та Угорщини в Ужгороді Ендре Саліпскі. Нагороджуватимуть почесних громадян у рамках святкування Днів міста Ужгорода, які розпочнуться вже 22 вересня.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах