5037
19:20 2.112017

Закарпаття з робочим візитом відвідала делегація області Саболч-Сатмар-Берег. ФОТО. ВІДЕО

Політика 2177

Сьогодні, 2 листопада Іштван Роман, керівник урядової установи області Саболч-Сатмар-Берег зустрівся з керівництвом Закарпаття та ГО «ТУКЗ-КМКС». Під час обох зустрічей обговорювали важливі для краю питання щодо розвитку інфраструктури та спільних проектів.

IMG_6846

«Між Закарпаттям та областю Саболч-Сатмар-Берег вже протягом тривалого часу склалися хороші дружні стосунки. Зі свого боку я сподіваюся, що ці зв’язки між областями ставатимуть дедалі міцнішими і я теж докладатиму до цього зусиль, адже двосторонній діалог владних структур є важливим елементом будь-якої співпраці», – зазначив Іштван Роман.

Пан Іштван зауважив, що сьогоднішні зустрічі були чимось більшим ніж простим офіційним візитом, адже наразі на порядку денному в обох держав є питання, які потребують спільного обговорення та обміну думками. Одним з них є нещодавно прийнятий закон «Про освіту».

«Угорщина дотримується чіткої позиції, що цей закон в прийнятій формі запроваджувати не можна», – наголосив Іштван Роман.

Керівник урядової установи області Саболч-Сатмар-Берег зауважив, що навіть в такій ситуації підтримувати та розвивати стосунки в прикордонних регіонах є важливим, адже в інтересах обох держав розширювати інфраструктуру пунктів пропуску та створювати нові. Одним з найближчих планів, які реалізовуватимуться спільно є будівництво автостради М3, що має завершитись до 2020 року.

Крім того, Іштван Роман зустрівся з представниками ГО «ТУКЗ-КМКС» Гейзом Гулачі, заступником ГО «ТУКЗ-КМКС», головою Мукачівського осередку ГО «ТУКЗ-КМКС», депутатом Закарпатської обласної ради та Йосипом Борто, першим заступником голови Закарпатської обласної ради та заступником голови ГО «ТУКЗ-КМКС».

Йосип Борто, розповів, що цей візит для Іштвана Романа на новій посаді є першим, хоча до цього він вже безліч разів навідувався до нашого чудового краю.

«Під час зустрічі обидві сторони наголошували на важливості співпраці, її поглиблення та зміцнення. Це було важливим моментом, адже після прийняття закону «Про освіту» стосунки Києва та Будапешта загострились», – зауважив Йосип Борто.

Крім того, обговорили питання покращення пропускної спроможності КПП, їх реконструкції, модернізації та будівництва нових. Ці кроки сприятимуть покращенню ситуації, що склалася протягом останнього часу майже на всіх пунктах пропуску області, де черги сягають декількох годин.

Пан Борто розповів й про плани подачі спільних грантових проектів Закарпаття разом з областю Саболч-Сатмар-Берег через Європейське об’єднання територіального співробітництва «ТИСА». Перший з них пов’язаний з усуненням техногенної та екологічної катастрофи через ситуацію на Солотвинському солеруднику, а інший – з будівництвом сміттєпереробного заводу в селі Яноші.

«На жаль, на Закарпатті нема жодного сміттєпереробного заводу, хоч в ньому є велика потреба. Зараз ми разом плануємо подати заявку на отрмання грантових коштів для його будівництва», – додав пан Йосип.

Йосип Борто висловив свою думку й щодо освітнього питання: «Ми чекаємо позитивного рішення Венеціанської комісії щодо прав національних меншин на навчання рідною мовою на всіх рівнях освіти, адже Петро Порошенко, Павло Клімкін та Лілія Гриневич пообіцяли, що врахують зауваження і рекомендації Венеціанської комісії та інплементують їх до законодавства України.

Разом з тим, присутні обмінялися думками щодо становища угорськомовного населення Закарпаття та тієї вагомої підтримки, що надає їм уряд Угорщини: «Завдяки уряду Угорщини, жителі краю мають чудові можливості для отримання грантових коштів на розвиток власного бізнесу та забезпечення власної родини. Якщо ми хочемо розвиватися, то зробити це можемо тільки разом – спільними зусиллями створити для себе, своїх дітей та близьких кращий світ».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Малозабезпечені сім’ї Перечинської громади отримали великодні продуктові набори
08:59
Угорські скаути Закарпаття долучилися до екотолоки у Карпатах
08:54
Судитимуть закарпатця, який під приводом пошуку зниклого військовослужбовця виманив у його дружини 10 500 доларів США
17:06
На Закарпатті прокуратура передала на ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав – чоловіка судитимуть
16:34
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
16:12
Переселенка з Донецька зробила майже з нуля художню гімнастику елітним видом спорту Перечина
15:56
Всі новини