6247
21:00 8.052018

Бути чи не бути: представники Холмківської ОТГ продовжують мітингувати

Політика 2159

Ідея створити Холмківську об’єднану територіальну громаду не покидає мешканців 8 сіл Закарпаття. У попередньому номері ми писали про численні мітинги та перекриття траси міжнародного значення Київ – Чоп жителями цих населених пунктів.

1Нагадаємо, що до складу Холмківської ОТГ хочуть увійти села неподалік Ужгорода: Минай, Розівка, Холмок, Сторожниця, Тарнівці, Ботфолва, Концово та Шишлівці. Рішення про об’єднання громади 8 сіл, що входять до складу трьох сільрад, остаточно ухвалили ще в лютому 2017 року, однак позитивний висновок від Закарпатської ОДА досі так і не отримали. Люди обурені й вимагають тільки одного: аби влада їх нарешті почула і дала позитивний висновок на об’єднання.

Цього тижня історія із багатостраждальним об’єднанням знайшла своє продовження. Напередодні зо три сотні людей влаштували мітинг під Закарпатською облдержадміністрацією. Із собою взяли транспаранти, на яких були заклики до чиновників не гальмувати децентралізацію.

За словами представників омріяної громади, майбутня ОТГ може стати найбагатшою сільською об’єднаною територіальною громадою в Західній Україні. А все тому, що на її території розміщені кілька заводів, фермерські господарства та інші успішні підприємства.

За підрахунками Закарпатської ОДА, після утворення Холмківської ОТГ бюджет Ужгородщини втрачатиме щонайменше 76 мільйонів гривень щорічно. Натомість надходження до бюджету об’єднаної територіальної громади значно зростуть.

«Ми навідалися до приймальні Геннадія Москаля. Щоправда, застати очільника краю в адмінбудівлі не вдалося. Нам укотре пообіцяли про зустріч, під час якої ми маємо нарешті дійти консенсусу. Що ж, побачимо, чи вдасться нам домовитися. Так чи інакше, а ми будемо стояти на своєму», – розповіла голова села Холмок Тетяна Вачиля.

Цікавим є те, що позиція керівництва області теж залишається незмінною. «Облдержадміністрація діє чітко в правовому полі, ніякий тиск чи ультиматуми нашу позицію не змінять, – ідеться на офіційному сайті Геннадія Москаля. – Я як керівник області змушений думати про весь Ужгородський район, а не окремі населені пункти. Тому повторюю: у випадку створення Холмківської ОТГ Ужгородський районний бюджет втратить 57,7 відсотка надходжень загального фонду. Компенсувати ці гроші немає звідки. Зробити три сільради, які на фоні району й так живуть непогано, іще багатшими, а решту сіл залишити ні з чим, я не дозволю. Голови трьох сільрад жодного разу не приходили до мене, щоб поспілкуватися на тему ОТГ. Замість того, щоб вирішувати питання шляхом переговорів і рухатися в правовому полі, вони вдалися до блокування, пікетування й інших акцій. А цього разу пішли на поводі в політичних банкрутів із «Єдиного центру», які, щоб нагадати про своє існування, взялися організовувати «акції протесту» по всій області. Заявляю, що після перекриття міжнародної траси Київ – Чоп жодних переговорів щодо створення Холмківської ОТГ вестися не буде».

Щоправда, зустрітися із очільником краю людям таки запропонували.

2

У вівторок, 8 травня, Геннадій Москаль обговорив згадане питання з ініціативною групою у складі голів сільських рад та інших представників Холмківської ОТГ. Утім довгоочікуваного позитивного висновку на створення об’єднаної територіальної громади люди так і не отримали. Керівник області пояснив своє рішення недолугим законодавством.

«Закон України «Про місцеві державні адміністрації» не дає ОДА повноважень на створення ОТГ. Ми звернулися з цього приводу до Верховного Суду України з проханням направити Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у Конституційний Суд України для визначення його відповідності Конституції та законодавству України», – наголосив Геннадій Геннадійович. Правда, присутній на зустрічі юрист однієї із сільрад переконувала, що закон і не забороняє давати дозвіл на об’єднання.

Відтак очільник краю запропонував узяти невеличку паузу у вирішенні цього питання та перевести його в правове поле. Як тільки ситуація із законодавством проясниться, він готовий зустрітися із представниками Холмківської ОТГ знову. Орієнтовно, це може бути наприкінці травня.

Утім така відповідь відверто розчарувала людей, які назвали подібні перемовини «заговорюванням проблеми» та відвертим затягуванням часу.

Представники Холмківської ОТГ покладали багато сподівань на цю зустріч, але вже вкотре зазнали фіаско. Однак опускати руки не збираються, кажуть, що знайдуть можливість зустрітися із Прем’єр-міністром України, який днями планує відвідати Закарпаття, і докладно пояснити йому ситуацію.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах