6926
17:25 7.082018

Чергове непорозуміння між МЗС України та урядом Угорщини

Політика 1976

Наприкінці минулого тижня Міністерство закордонних справ України через центральні ЗМІ розповсюдило заяву, в якій висловило рішучий протест Угорщині у зв’язку з недружніми кроками Будапешта щодо України. У заяві йдеться, що уряд Угорщини вирішив створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області.

^E6ADE4FA262B8479A7677E749AB08CD9AF3A7F887954153B47^pimgpsh_fullsize_distr

«31 липня 2018 року в МЗС України викликали тимчасового повіреного в справах Угорщини в Україні Ласла Папа. Угорському дипломату було висловлено рішучий протест у зв’язку з низкою недружніх кроків офіційного Будапешта стосовно України та наголошено на необхідності припинення дій, які негативно впливають на двосторонні відносини», – зазначається в повідомленні. Крім того, наголошено на неприйнятності висловлювань прем’єр-міністра Віктора Орбана стосовно нереалістичних намірів України стати членом НАТО та Євросоюзу.

«Угорському дипломату також було вручено ноту з вимогою надання офіційних роз’яснень у зв’язку з рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та Програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну, оскільки до сфери компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України», – наголошується в повідомленні. «Незважаючи на конструктивний підхід української сторони до вирішення існуючих проблемних питань, останні дії Угорщини свідчать про вибір конфронтації замість співпраці й пряме втручання у внутрішні справи України», – заявили в МЗС.

Але угорські урядовці у ЗМІ спростовують цю інформацію. Нова посада – не міністр, це лише уповноважений міністра без портфеля, а не уряду. Не йдеться й про створення окремого міністерства по Закарпаттю.

Президія Кабінету Міністрів Угорщини через агентство МТІ розповсюдила заяву, в якій зазначається, що Іштван Грежа майже три роки працював уповноваженим угорського уряду й відповідав за координацію взаємовідносин між Саболч-Сатмар-Березьким регіоном Угорщини та Закарпатською областю України. А з новим призначенням політика змінилася лише назва його посади. Тепер він уповноважений міністра без портфеля, що відповідає за національну політику, релігійні справи та угорські нацменшини за кордоном. «Коло обов’язків залишилося, його діяльність жодним чином не спрямована проти України, він і надалі домагатиметься, аби розвиток найзахіднішого краю України й сусідніх регіонів Угорщини був скоординований, реалізовувався на основі прозорих цілей», – ідеться в заяві.

Сам Іштван Грежа заявив: «Невідомо звідки взялася ця абсурдна інформація». «Заява Києва добре вписується в ту антиугорську риторику, яка характерна останнім часом для центральних українських ЗМІ», – сказав він виданню «Magyar Idők». Політик зауважив, що його призначено лише уповноваженим не цілого уряду, а міністра без портфеля Жолта Шем’єна, який відповідає за національну політику, релігійні справи та угорські нацменшини за кордоном. «Центральні українські видання умисно маніпулюють викривленими фактами, неправильно висвітлюють потуги угорської сторони, спотворюючи реальність, – зауважив Іштван Грежа. – Звинувачення Києва не мають під собою жодної підстави, за нашими діями не криється ніяких сепаратистських мотивів. Головна мета – надавати Закарпаттю та його мешканцям, незалежно від національної належності, посильну допомогу в подальшому розвитку. У нас були спільні інтереси не лише з керівництвом області, а й київським політикумом, і якщо подивимося на результати, то у виграші всі». Уповноважений висловив переконання, що вже найближчим часом відносини між двома державами вдасться нормалізувати. Але це не залежить від Угорщини, просто Україна повинна дотримуватися своїх європейських зобов’язань.

У зв’язку із заявою українського МЗС позицію угорського уряду озвучив і держсекретар міністерства зовнішньоекономічних зв’язків та закордонних справ Томаш Менцер. «Україна сама винна в тому, що не може наблизитися до НАТО та ЄС, Угорщина до цього не має жодного стосунку», – наголосив він в інтерв’ю угорському агентству (МТІ). За його словами, угорський прем’єр Віктор Орбан, який висловив сумніви в реалістичності прагнень України стати членом ЄС та НАТО, говорив про «фактичний стан справ». Він також зазначив, що незважаючи на «відверту атаку на угорську громаду», Угорщина продовжує застосовувати «справедливий підхід» до України й нещодавно пожертвувала кілька тонн хлору Закарпатській області, щоб забезпечити водопостачання. «Ми очікуємо, що Україна поверне національним меншинам права, яких їх позбавили…» – сказав він.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини