8566
13:44 11.042019

Зеленський vs Порошенко: Хай битва почнеться!

Політика 2447

21 квітня відбудеться другий тур виборів президента України. Буквально одразу, тільки-но стало ясно, хто є переможцями першого туру, кандидати в президенти почали запеклу інформаційну боротьбу.

Діючий глава держави та його штаб підняли та почали активно розкручувати тему дебатів. У відповідь на це 3 квітня кандидат у президенти Володимир Зеленський у форматі відео-звернення запропонував Петру Порошенку провести дебати на стадіоні «Олімпійський» у Києві. «Ви кличете мене на дебати, мріяли, що я втечу, відморожуся, – ні, я – це не ви у 2014 році… Чекаю на вас тут, на НСК «Олімпійський», дебати відбудуться перед народом України. Усі канали мають право транслювати наживо, усі журналісти мають право бути присутні. Кандидати повинні обов’язково пройти медичну експертизу і довести народу, що серед них немає ні алкоголіків, ні наркоманів», – заявив він. «На знак поваги до третини громадян України ви повинні публічно сказати, що дебати відбудуться не з маріонеткою Кремля чи Коломойського, не з ватником, не з малоросом, не з бидлом, не з клоуном, а з кандидатом у президенти України Володимиром Зеленським. Даю вам 24 години. Думай-те», – підсумував він. Нагадаємо, після проведення першого туру виборів Петро Порошенко назвав Володимира Зеленського «маріонеткою Коломойського».

Діючий глава держави не забарився із відповіддю. Так само, у форматі відео-звернення, опублікованому вночі 4 квітня на сторінці в Facebook, він погодився провести дебати на стадіоні. «Правила дебатів прописані в законі про вибори Президента, почитайте, будь ласка. Вони можуть відбуватися на базі Суспільного телебачення з трансляцією по всіх телеканалах для десятків мільйонів людей. Такі вже усталені правила. Але стадіон, так стадіон. Я чекаю на Вас, Володимире Олександровичу», – зазначив Петро Порошенко.

А далі пішла ціла серія відео-звернень, що дало привід деяким експертам зробити далеко не безпідставний висновок, ніби дебати насправді вже відбуваються у форматі відео-звернень. Так, в одному з них Володимир Зеленський запропонував Юлії Тимошенко виступити незалежним арбітром на дебатах. Він зазначив: «Тон розмови різко змінили. Що ж, пане президенте, ваші недолугі вибачення я приймаю. Я людина проста. Що ж до третини громадян України, нехай українці вирішують самі», – вказав він і наголосив, що «ці дебати – шанс об’єднати Україну».

У відповідь на це чинний глава держави звернувся до свого опонента із закликом не ставити умов проведення дебатів. «Володимире Олександровичу, знову мушу спілкуватися з вами через об’єктив замість розмови віч-на-віч. Не бійтеся, дебати – це не страшно. Це нормальна політична традиція. За своє життя я не раз приймав виклики, і не лише від політичних опонентів, але і від сильних ворогів. Дивився в їхні очі і не відвертав погляд. Не шукайте причин і не ставте умов. І ніким не прикривайтеся. Це – некрасиво. Будьте мужиком. Приходьте на дебати. Стадіон, так стадіон. Я чекаю!», – заявив Петро Порошенко. Щодо ідеї запросити арбітром Юлію Тимошенко він зазначив: «Моя позиція наступна – дебати – це не шоу, я вважаю, що подібне зневажливе або легковажне звернення – це є неповага до політика Юлії Володимирівни Тимошенко, яка зайняла третє місце і, до речі, неповага до її виборців». Сама Юлія Тимошенко, трохи подумавши, відмовилась бути арбітром на дебатах.

Згодом кандидати у президенти, як обіцяли, здали аналізи. Володимир Зеленський здав кров у приватній лабораторії «Євролаб», а Петро Порошенко – в медичному центрі НСК «Олімпійський». Сама процедура, як у першому, так і в другому випадку, супроводжувалась об’єктивами сотень телекамер та була детально і широко висвітлена як у вітчизняних, так і в закордонних ЗМІ. Більше того, чинний глава держави виступив за запровадження на законодавчому рівні обов’язкової медичної експертизи щодо алкогольної та наркотичної залежності для кандидатів у президенти. «Я з великим розумінням і схваленням поставився до пропозиції пана Зеленського… Тому що питання відсутності алкогольної чи наркотичної залежностей у кандидата та в майбутнього президента – це є питання точно національної безпеки».

З приводу аналізів кандидатів одразу почались дискусії. Так Володимир Зеленський заявив, що на «Олімпійському» немає лабораторії. Водночас його противники звернули увагу на помилки у довідках приватної клініки. У свою чергу екс-чемпіон світу з боксу Володимир Кличко закликав кандидатів у президенти не обманювати виборців непрофесійними аналізами. У відео-зверненні, розміщеному в соцмережі, він стверджує, що «здача аналізів була смішною». «Я, як спортсмен, що подолав тридцятирічний шлях і склав сотні таких аналізів, знаю, що після здачі аналізів крові або урини протягом пари годин не можна викласти це в соціальних мережах і показати, що я – чистий. Це нереально зробити, потрібно хоча б 48 годин», – обурюється Кличко. Він запропонував кандидатам свою допомогу, щоб здати аналіз експертам WADA. «Не обманюйте себе і нас, громадян України», – наголосив боксер. Петро Порошенко заявив про готовність пройти повторний аналіз, як пропонував Кличко. А ось у штабі Володимира Зеленського стверджують, що «аналізи здані відповідно до чинного законодавства та процедури».

Зі свого боку заступник гендиректора НСК «Олімпійський» Віктор Анісімов, заявив, що спорткомплекс має всі можливості для проведення дебатів та чекає на офіційну заявку до 17 квітня. За його словами, дата дебатів 19 квітня ще не заброньована. Окрім того, він сказав, що заявки на квитки на проведення дебатів у спорткомплексі отримують навіть від іноземців із Німеччини та Англії.

Згідно із законодавством проведення теледебатів регулюється постановою ЦВК. Однак сьогодні багато хто, коментуючи цю тему, посилається на постанову, котра була прийнята перед минулими виборами, і там, крім усього іншого, вказана стара дата. За логікою ЦВК мала прийняти нову постанову, із новою датою та роз’ясненнями щодо теледебатів. Але, оскільки цього не зроблено, трактувати намагаються стару постанову. А там вказано адресу, за якою нині знаходиться приміщення Національної суспільної телерадіокомпанії. Відтак у ЦВК наголошують, що офіційні дебати можуть проходити лише там. Однак законом не заборонено проводити неофіційні дебати, які можуть відбутися у будь-якому місці, про яке кандидати домовляться між собою. Але не за рахунок держбюджету, а за кошти власних виборчих фондів.

А тим часом 7 квітня Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Україна» заявив, що чекає на кандидата в президенти Володимира Зеленського на дебатах 14 квітня (а не 19 квітня) на стадіоні НСК «Олімпійський». «14 квітня, наступної неділі, я на Республіканському стадіоні… Думаю, 19 або 20 година буде оптимальним часом», – сказав він. На це Володимир Зеленський відповів, що планує зустрітися з діючим президентом саме 19 квітня. Своє відео-звернення він опублікував у Telegram: «19 квітня на НСК «Олімпійський» відбудуться мої дебати з Порошенком. Я зможу поставити йому будь-яке питання. Наприклад: Коли почнуться посадки? Чому Свинарчуки не за гратами?» І закликав писати йому в коментарях питання, які варто поставити діючому главі держави. У свою чергу спікер виборчого штабу Петра Порошенка Олег Медведєв повідомив, що нинішній президент хоче провести дебати 14 квітня, бо 19 числа дискусію проводити запізно, адже в наступний день тиші перед другим туром журналісти й виборці, мовляв, не зможуть проаналізувати відповіді кандидатів. Водночас, за його словами, «президент візьме участь у дебатах 19 квітня, тому що цього вимагає закон… Не виключено, що Порошенко зможе вийти 19 квітня і на НСК «Олімпійський», але тільки в той час, коли він буде вільним від виконання обов’язків, які на нього як на кандидата в президенти покладає закон». О.Медвєдєв також додав, що в силі залишається пропозиція провести перші дебати 14 квітня.

Отож, чи відбудуться дебати – наразі невідомо. Цілком можливо, що 19 квітня один із кандидатів прийде на стадіон, а інший – у студію «Суспільного». Водночас чимало українців у соціальних мережах активно вимагають дебатів, аби з’ясувати – хто є хто, почути думки кандидатів щодо тих чи інших питань. Втім серед виборців є й багато таких, котрі стверджують, що дебати ніяким чином вже не вплинуть на їхній вибір.

Експерти зі свого боку наголошують, що ці президентські вибори так чи інакше увійдуть в історію та запам’ятаються надовго. Новітні технології й тенденції, задиркуваті відео-звернення – наче у боксерів перед поєдинком, образ елітного політика проти образу простої людини, старі методи проти сучасних засобів комунікації… Дебати на стадіоні, звичайно, можуть стати справжньою родзинкою до цієї яскравої картинки. Однак, незалежно від того, чи вони відбудуться, як українські, так і зарубіжні політтехнологи й політологи отримали безпрецедентний приклад політичної боротьби, котрий будуть аналізувати і, з великою ймовірністю, наслідувати ще багато років. Відтак деякі експерти вже сьогодні прогнозують, що найближчими роками може змінитись і сам образ українського політика. Під тиском тренду, вони, так би мовити, мають «спуститися з неба на землю», стати ближчими до людей. І стадіон тут виглядає досить символічно. Наостанок варто зазначити ще одну важливу річ – з точки зору парламентських виборів нинішнє всезагальне розкручування теми дебатів вигідне обом кандидатам у президенти України.

Руслан ФАТУЛА 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини