1736
10:44 17.092016

Ужгородські депутати виділили 1 млн грн. «Водоканалу» та посперечалися про скандальне будівництво. ФОТО

Політика 1532

У п’ятницю, 16 вересня, відбулася позачергова сесія Ужгородської міської ради. Причина її скликання – необхідність ліквідації наслідків аварії у провулку Соляному.

1

Нагадаємо, труби каналізаційної мережі у провулку поруч зі Слов’янською набережною забиті на відрізку близько 10 метрів і виникла необхідність зробити альтернативний трубопровід, який дасть можливість обійти цю аварійну ділянку. Аби встановити новий каналізаційний колектор «Водоканалу» потрібно приблизно 1 млн 100 тис. грн.

Це питання викликало досить довгу та емоційну дискусію у залі. Депутати сперечалися чи доцільно будувати нову каналізаційну трасу і відповідно виділяти на це кошти. Одні запитували, чому не можна просто замінити трубу, що прорвала. Інші переконували, що проблему потрібно негайно вирішувати, оскільки зараз на місці аварії басейн із фекаліями.

Роз’яснюючи ситуацію, директор міського водоканалу Станіслав Карташов наголосив, що аварія дуже масштабна.

«Зараз на місці аварії більше 20 тисяч кубічних метрів стоків, технологічно неможливо замінити забиту ділянку колектора, потрібно робити гілку в обхід, при цьому центральну магістраль виведуть за межі ділянки з приватною забудовою», – зазначив директор КП.

Відтак міський голова зазначив, що вже є необхідний проект, також буде проведена експертиза та аналіз кошторису. Таким чином роботи з ліквідації наслідків аварії будуть завершені вже наступного тижня.

Депутати двічі голосували проти цього проекту рішення, проте лише з третього разу дійшли згоди, передбачивши на реконструкцію аварійної ділянки каналізаційного колектора – 1 млн 100 тис. грн.

Іншим рішенням, пов’язаним із попереднім, депутати внесли зміни до Програми економічного і соціального розвитку Ужгорода на 2016 рік. Оскільки кошти на реконструкцію виділять із резервного фонду міського бюджету.

На позачерговій сесії Ужгородської міської ради міські обранці підняли і питання, щодо скандальної забудови біля Закарпатського обласного музично-драматичного театру.

«Ми вважаємо, що там недоцільно проводити будь-яке будівництво, – зазначив міський голова Богдан Андріїв. – Тож рішенням позачергового засідання виконкому скасовано містобудівні умови та обмеження забудови цієї земельної ділянки, видані попередньою владою минулого року. Було направлено і позов до суду про визнання незаконним рішення, яким було затверджено перелік ділянок (у тому числі і зазначеної), що підлягають викупу шляхом аукціону. Скасована також декларація про початок будівельних робіт. Мною також внесена пропозиція про прийняття детального плану всієї території біля облмуздрамтеатру для уточнення у більш крупному масштабі положень генерального плану. Саме там добре видно, що ця ділянка – це зелена зона. Тож викупляти зелену зону – немає доцільності. Тому сьогодні цей проект рішення не був підтриманий. Вона є у приватній власності, але залишається зеленою зоною. Будувати там нічого не можна».

На думку головного архітектора Ужгорода Олега Боршовського, скоріш за все забудовнику запропонують замінити дану ділянку на аналогічну, але в іншому місці.

«Ми підготували проект рішення щодо розроблення детального плану даного кварталу у межах вул. Толстого і набережною біля драмтеатру. Ним буде передбачено уточнення Генплану і зонування. Після чого будуть проведені громадські слухання. А потім після затвердження детального плану можна підіймати питання, щодо викупу чи надання пропозицій власникам щодо тих земельних ділянок, або на обмін, як буде виходити», – зазначив головний архітектор міста.

Тож вже на наступне засідання сесії буде винесено питання про розробку детального плану території біля обласного драмтеатру. А ось чи вдасться громаді відстояти зелену зону – покаже час.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини