3054
13:29 17.022017

На засіданні облради депутати оцінили роботу патрульних та перерозподілили залишки бюджетних коштів

Політика 4230

У четвер, 16 лютого, в Ужгороді відбулось перше пленарне засідання шостої сесії Закарпатської обласної ради. У президії: голова ради Михайло Рівіс, очільник ОДА Геннадій Москаль, перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник – Петро Грицик.

OblasnaRada

На засідання цього разу завітали й народні депутати України: Василь Брензович, Роберт Горват та Валерій Лунченко. Також були присутні консули сусідніх держав, керівники силових структур, чиновники та представники ЗМІ.

На початку за пропозицією голови обласної ради Михайла Рівіса всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та усіх загиблих у війні на сході України. Після чого почесною грамотою облради до Дня місцевого самоврядування нагородили депутата облради із Хустщини – Василя Якубця, який добровольцем пішов служити Батьківщині у зону АТО. Окрім того Михайло Рівіс вручив Почесну Грамоту Верховної Ради України «За особливі заслуги перед Українським народом» та нагрудний знак воїну з Березнянщини – Владиславу Пугінському.

Депутати довго визначалися із порядком денним шостої сесії, куди було включено понад шість десятків питань. Чимало з них були внесені з голосу.  Втім порядок денний нинішнього пленарного засідання виявися не таким вже великим. Також депутати шляхом голосування вирішили перенести на наступне пленарне засідання поточної сесії виступи керівників закарпатського ГУ Держгеокадастру та обласного управління поліції.

Далі традиційно озвучили ряд депутатських запитів щодо облаштування спортивних майданчиків, закупівлі обладнання для медичних закладів, капітального ремонту доріг та інфраструктури тощо.

У ході засідання депутати заслухали доповідь очільника патрульної поліції Ужгорода та Мукачева Юрія Марценишина, а замість обласного прокурора на засіданні облради звітував його заступник.

Керівник патрульних повідомив, що на території їх обслуговування  (Ужгород, Мукачево, Чоп, Нижні Ворота) у минулому 2016 році отримало 78 тисяч 256 викликів на 102. За його словами, 49 тисяч викликів надійшло із Ужгорода, понад 29 тисяч із Мукачева. Під час виступу Юрія Марценишина, Геннадій Москаль, Михайло Рівіс та деякі інші депутати різко розкритикували роботу патрульних. Насамперед їм дорікали за жахливу статистику з ДТП в області, а також за звичку виставляти деякі відео з місця подій у всесвітню мережу на відомий сайт YouTube. «Так ви працюєте на соцмережі? Чи на народ?» – дорікав поліцейським губернатор Геннадій Москаль. Не менш різкими фразами його підтримували й деякі інші депутати. Здебільшого ставили під сумнів законність опублікування відео з камер патрульних, а також моральну сторону таких дій поліції. Водночас знайшлися й такі депутати, хто заявив, що підтримує поліцейських. А обнародування відео з нетверезими посадовцями за кермом аж ніяк не зашкодить громадському порядку, скоріше навпаки. Непростою виявилась і доповідь заступника прокурора Олександара Василенка, котрого депутати просто засипали питаннями, зокрема про боротьбу з незаконним обігом наркотиків, контрабанду лісу та ін.

Після невеличкої перерви депутати приступили до прийняття рішень і одразу внесли зміни до бюджету області на 2017 рік. Мова йде перерозподіл надлишкових бюджетних коштів, внесення зміни до деяких діючих соціальних програм тощо. Зокрема, народні обранці підтримали додаткову дотацію 150 тис грн Перечинському району на ліквідацію наслідків зимової стихії. Також депутати  виділили 1 млн 550 тис грн. на потреби села Бронька Іршавського району, з яких мільйон піде на відновлення трьох зруйнованих людських осель та понад півмільйона – на капітальний ремонт дитсадочка. Крім того, майже 6,2 млн грн виділено на берегоукріплення аварійних ділянок річок на Перечинщині, Свалявщині, і найбільше – Тячівщині.

В черговий раз Закарпатська облрада підтримала рішення звернутися до Глави уряду щодо скасування мораторію на вивіз кругляка. Депутати пояснили, що такий мораторій дав поштовх для розвитку деревообробної галузі та посприяв зростанню експорту готової продукції. Як результат – збільшення робочих місць в області. Народні обранці закликали й інші обласні ради країни, підтримати дію мораторію.

Проголосували депутати й за звернення до вищих органів влади щодо зміни режиму функціонування пунктів пропуску для автомобільного сполучення «Дзвінкове – Лонья» та «Косино – Барабаш». Згадані контрольно-пропускні пункти планують зробити цілодобовими, оскільки КПП Чоп та Лужанка не витримують сьогоднішнього навантаження.

У ході засідання депутати підняли питання про підвищення з 1350 грн до 1800 грн розміру стипендії Закарпатської облради, яку щороку отримують кілька десятків обдарованих студентів.

Наприкінці засідання депутати розглядали деякі питання у закритому режимі.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини