3923
21:30 22.052017

На Закарпатті намагалися влаштувати чергову провокацію, спрямовану на розпалювання міжнаціональної ворожнечі

Політика 1804

19–20 травня на Закарпатті хтось намагався розіграти чергову провокацію, спрямовану на розпалювання міжнаціональної ворожнечі. У кількох районах області невідомі встановили стели з написами угорською мовою (щоправда, з помилками, характерними для не угорців), численні фото та відео яких наразі можна побачити в мережі Інтернет.

1

На цьому ґрунті ряд всеукраїнських інтернет-видань з досить значною аудиторією «Golos UA», «From-UA», «Багнет» та ін., а також декілька закарпатських сайтів із сумнівною репутацією почали незрозумілу інформаційну кампанію.

У повідомленнях ідеться, що ініціаторами встановлення стел нібито є перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, якого у публікаціях називають лідером КМКС, а також Михайло Товт, якого автори провокаційного тексту зробили очільником іншої угорської організації – УМДС. Згадані видання навіть наводять їхню пряму мову.

Насправді Йосип Борто є заступником голови КМКС, і як уточнили в офісі організації, з минулої середи й до найближчого понеділка він перебуває у відрядженні за межами України. Окрім того, у КМКС заявили, що їхня організація та її члени не мають жодного стосунку до встановлення цих стел. А згаданий у публікаціях Михайло Товт останніми роками працює юристом у Києві, свого часу був навіть народним депутатом (обраний у 1994 році).

Поряд з повідомленнями про встановлення стел ті ж сайти почали публікувати новини, що закарпатські депутати нібито вимагають від Києва автономії. А також про те, що співробітники СБУ провели обшуки в активістів угорської громади Закарпаття й за підозрою у співпраці з агресором та сепаратизмі нібито навіть затримали голову Берегівської районної ради Йосифа Шіна разом з депутатом райради Отто Вашем. Наголошуємо, що все це вигадки, які не мають нічого спільного з реальністю.

Читайте також: Товариство угорської культури Закарпаття оприлюднило заяву, щодо чергової спроби розпалити міжнаціональну ворожнечу в області

Всеукраїнські сайти, котрі розмістили такі повідомлення, здебільшого посилаються один на одного або на деякі сумнівні закарпатські ЗМІ. Першоджерелом, судячи з усього, є маловідомий сайт – zakarpatye.com.ua. Ще один нібито місцевий сайт (також відносно новий) – voloshyna.org.ua – додав власні відео з місця встановлення стел. Інші жовті закарпатські сайти, такі як ua-reporter.com, просто активно поширювали псевдосенсації. Деякі матеріали були відзняті за допомогою дрона з кількох ракурсів та вкинуті через новостворені акаунти в соцмережах.

p_208545_9_slidertop2

Наступного дня, 20 травня, Служба безпеки України оприлюднила офіційну інформацію про те, що спецслужбі вдалося зірвати чергову російську провокацію, спрямовану на розпалювання міжнаціональної ворожнечі в Закарпатській області.

За повідомленням на сайті СБУ, структури країни-агресора планували використати конференцію представників нацменшин, яка мала відбутися в Ужгороді, для оголошення закликів про надання області автономного статусу. «Ці гасла повинні були зіштовхнути патріотичні сили із представниками національних меншин краю. Російська сторона також планувала залучити проплачених псевдоактивістів для інспірування сутичок і протистояння з правоохоронними органами. Крім цього, у рамках російської провокації в трьох районах області вночі несанкціоновано розмістили агітаційні конструкції з написами угорською мовою. У зв’язку з тим, що ці банери встановлювалися без дозволів органів виконавчої влади, їх демонтували комунальні служби».

Працівники СБУ з’ясували, що демонтовані агітаційні матеріали були виготовлені поліграфічним підприємством Києва на замовлення осіб, які підтримують контакти з російськими інформаційними центрами. «Жодні місцеві організації до виготовлення й розміщення цих матеріалів стосунку не мають», – повідомляє Служба безпеки України.

Також 18 травня співробітники СБУ затримали чоловіка, який мав забезпечити відеозйомку провокацій на Закарпатті, та оприлюднили відео його допиту. «Під час бесіди з оперативниками спецслужби він повідомив, що за 10 тисяч гривень отримав замовлення на підготовку тенденційних матеріалів від особи, котра користується телефоном російського оператора стільникового зв’язку. За його словами, він неодноразово виконував замовлення з РФ, зокрема з висвітлення подій 2 травня в Одесі. Обов’язковою умовою співпраці російський замовник завжди висував дотримання класичних для спеціальних служб вимог конспірації. Громадянин був допитаний як свідок у рамках відкритого раніше кримінального провадження за ст. 110 Кримінального кодексу України. Опитаному оголошено офіційне застереження. Слідчі дії тривають», – пише СБУ.

Ще детальніше ситуацію прояснив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, який на своєму офіційному сайті заявив, що поширена російськими ЗМІ «качка» про арешт співробітниками СБУ голови Берегівської районної ради за сепаратизм свідчить про вкрай низький професіоналізм ФСБ. «У ніч на 18 травня на межі Мукачівського та Берегівського районів, а також у Виноградівському районі були встановлені стели з провокаційними надписами угорською мовою, – повідомив Геннадій Москаль. – Стели моментально демонтували за вказівкою облдержадміністрації. Кілька учасників провокації затримані співробітниками УСБУ в Закарпатській області, вони вже дали покази, куди саме перекидали відзняті фото і відео, яке ФСБ використало для інформаційної диверсії проти України. До речі, один із затриманих, намагаючись знищити докази, навіть проковтнув флеш-карту з дрона. Спецоперація російських спецслужб, мета якої – провокування протистояння на міжетнічному ґрунті, не тільки зазнала повного фіаско, а ще більше згуртувала українську та угорську громади на Закарпатті», – наголосив голова ОДА. «Замість очікуваного в Росії скандалу вийшов пшик. Намагаючись урятувати ситуацію, контрольовані ФСБ засоби масової інформації взялися вкидати різноманітні фейки, які включали вигадані цитати лідерів угорських організацій і події, яких не було в природі. Апофеозом цієї маячні стала розповсюджена «качка» про арешт співробітниками СБУ голови Берегівської районної ради Йосифа Шіна за сепаратизм. Найсмішніше, що російські центральні ЗМІ поширили цю «сенсацію» якраз тоді, коли ми разом із Йосифом Шіном відзначали 954-ту річницю створення м. Берегова. Тому єдиним результатом згаданої інформаційної диверсії стало те, що ми із «арештованим» Йосифом Шіном посміялися з недолугості росіян і випили гарного вина за дружбу між українцями й угорцями», – наголосив очільник Закарпатської області.

Водночас Геннадій Москаль пояснив, що в суботу, 19 травня, «ні обласна держадміністрація, ні силові структури, які брали участь у знешкодженні інформаційної диверсії ФСБ, зумисне не давали жодних коментарів із цього приводу. По-перше, роздмухування скандалу добивалися російські спецслужби, а по-друге, ми хотіли визначити, хто саме грає на руку ФСБ, розповсюджуючи новини про провокацію на Закарпатті».

Варто зазначити, що це вже далеко не перша подібна спроба розпалити міжнаціональну ворожнечу в нашій області. Новинкою тут стали хіба що стели. Нагадаємо, у грудні 2016 року було розповсюджене фейкове відео, на якому невідомі молоді люди, видаючи себе за представників угорських громад Закарпаття, висували незрозумілі провокаційні вимоги. У квітні ж минулого року на сторінках сайту «Кореспондент» від імені людини, яка до цього не мала жодного стосунку, було опубліковано й поширено брудний наклепницький матеріал, спрямований проти організації угорців Закарпаття. Окрім того, ініціаторами провокацій проти національних меншин краю інколи виступають українські право-радикальні організації та політичні партії.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах