489
13:28 28.042016

Закарпатські парламентарі зміцнять транскордонне співробітництво з Євросоюзом

Політика 1908

imagesРозвиток транскордонного співробітництва між органами самоврядування набуває особливої актуальності в контексті європейського вектора інтеграції України, Закарпаття зокрема.

Самоврядування, регіональна і місцева демократія в сучасній Європі не мислиться без розвитку транскордонного та міжрегіонального співробітництва. Це тим більше набуває актуальності в умовах децентралізації влади в Україні. Тож, на розгляд депутатів Закарпатської облради вноситься проект рішення про Програму фінансового забезпечення розвитку транскордонної співпраці органів місцевого самоврядування Закарпатської області на 2016 рік

Транскордонне співробітництво є одним із інструментів прискорення процесів наближення рівня життя населення прикордонних територій до середньоєвропейського та забезпечення вільного переміщення людей, товарів і капіталів через кордон. Таке співробітництво сприяє об’єднанню зусиль суб’єктів транскордонного співробітництва, зокрема органів місцевого самоврядування, для розв’язання спільних проблем прикордонних регіонів, здійсненню євроінтеграційних заходів на регіональному рівні.

Програмою передбачається здійснення заходів із розвитку транскордонного співробітництва між органами самоврядування, поглиблення відносин між територіальними громадами, вивчення та впровадження європейських стандартів в економічній, соціальній, екологічній та гуманітарній сферах.

Метою Програми є фінансове забезпечення розвитку транскордонної співпраці органів місцевого самоврядування Закарпатської області на поточний рік для активізації соціально-економічного, науково-технічного, екологічного та культурного розвитку регіону.

Основними завданнями Програми є: підвищення ролі органів місцевого самоврядування у здійсненні транскордонного співробітництва із сусідніми країнами на регіональному та місцевому рівні, залучення фінансових ресурсів міжнародних організацій та регіональних фондів для вирішення проблем розвитку соціальної сфери та підвищення рівня життя населення Закарпаття, створення умов для залучення інвестицій в економіку краю.

Серед головних напрямків виконання Програми є: організація та проведення міжнародних семінарів, конференцій та зустрічей, спрямованих на поглиблення співпраці з іноземними регіонами та міжнародними організаціями; організація та проведення Днів Закарпатської області в регіонах-партнерах країн Європейського Союзу з метою підвищення конкурентоспроможності Закарпаття, забезпечення його сталого розвитку; посилення взаємодії між учасниками транскордонного співробітництва у підприємницькій діяльності, туристичній галузі; модернізація і розвиток існуючої транскордонної транспортної мережі для збільшення її пропускної спроможності; заохочення транскордонного співробітництва у сфері освіти, науки і культури, захисту навколишнього природного середовища; активізація обміну інформацією; забезпечення розвитку взаємодії між територіальними громадами.

У результаті виконання Програми передбачається забезпечити: наближення економічного та соціального рівня розвитку Закарпатської області до рівня регіонів держав – членів Європейського Союзу, підвищення рівня життя населення; активізацію ролі органів самоврядування у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності області, залучення додаткових фінансових ресурсів у розвиток соціальної сфери та охорону навколишнього природного середовища.

Фінансове забезпечення виконання Програми здійснюватиметься згідно із законодавством та за рахунок коштів обласного бюджету в межах наявного фінансового ресурсу, інших джерел, не заборонених законодавством Джерелами фінансового забезпечення реалізації Програми передбачаються кошти обласного бюджету орієнтовно у сумі 225,00 тис. гривень, інформує прес-служба Закарпатської облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини