5414
08:50 22.122017

Остання сесія Закарпатської облради 2017: паводок, бюджет та річний звіт

Політика 1747

21 грудня в Ужгороді відбулось останнє у цьому році – заключне пленарне засідання ІХ сесії Закарпатської обласної ради. Зареєструвалось 55 депутатів.

1

Перед початком роботи присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять двох закарпатських героїв, які нещодавно загинули захищаючи Україну в зоні бойових дій.

Не могли оминути народні обранці руйнівний паводок, котрий цими вихідними наробив біди на Закарпатті. З цього приводу заслухали зам начальника Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимира Плюща. Він розповів про стан ліквідації наслідків стихійного лиха та про заходи з надання допомоги постраждалим жителям районів. За його словами найбільш проблемними були ділянки у верхів’ях річок Теребля, Іршавка, Латориця. Загиблих та постраждалих через стихійне лихо, на щастя, немає.

Окрім того, у ході спілкування чиновника з депутатами виявилось, що за останні роки з Державного бюджету не надходило жодних коштів для Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса. Відтак внесли пропозицію і прийняли рішення включити до порядку денного звернення до центральних органів влади про відновлення фінансування даної програми у наступному році.

Далі депутати вислухали виступ першого заступника голови Держслужби України з безпеки на транспорті В’ячеслава Дідківського про заходи, що вживаються на автошляхах області.

Після цього народні обранці перейшли до формування порядку денного та озвучили цілий ряд різноманітних депутатських запитів. Зокрема, Денис Ман закликав колег підтримати актуальний законопроект у сфері сільського туризму, одним з авторів якого є наш земляк – народний депутат України Василь Брензович. Фракція КМКС порушила питання про необхідність забезпечення контролю за проїздом важковагового транспорту через канал «Верке» у центрі міста Берегова у зв’язку з аварійним станом унікального середньовічного  арочного мосту. Сьогодні на проїзд такого транспорту тут діє заборона, однак чимало водіїв її просто ігнорують. У свою чергу  представники «Батьківщини» просять порушити питання про капітальний ремонт залізничного вокзалу в Хусті. Також були клопотання про необхідність обстеження та ремонту берегоукріплень і дамб, капітальний ремонт вулиць в окремих селах, виділення коштів для облаштування свердловини в Іршаві, звернення до «Укрзалізниці» про відновлення зупинок потягу Київ-Солотвино у районних центрах Перечин та Великий Березний тощо.

У ході засідання голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс звітував про роботу депутатів за минулий рік. Він, зокрема, зазначив, що за цей період обласній раді вдалося втілити в життя чимало важливих проектів та рішень, однак «не все вдалося». «Гадаю, що наступного року варто посилити механізм контролю за виконанням рішень обласної ради» – зазначив він. У цьому його підтримав і перший заступник голови ради облради Йосип Борто, який нагадав, що за виконання рішень відповідальні комісії, відтак запропонував роботу кожної комісії розпочинати саме із цих питань.

2

Чимало рішень депутати у цей передсвятковий день прийняли пакетом, зокрема зміни до діючих обласних програм та затвердження нових. Окремим рішенням були прийняті зміни до бюджету 2017 року.

Так потрохи депутати дійшли і до питання про бюджет на наступний – 2018 рік, яке стояло у порядку денному під номером 17. Без особливих дискусій депутати підтримали проект бюджету. Як виявилось головний кошторис області у 2018 році буде на 1 мільярд більший ніж у минулому році. Якщо у 2017 – він становив 5,3 млрд. грн, то на майбутній рік депутати заклали у головний фінансовий документ краю понад 6,5 млрд. грн. 902 тисячі грн передбачено на охорону здоров’я, понад півмільярда – на освіту, 147 мільйонів грн піде на соцзахист, майже стільки ж на культуру та мистецтво. Водночас 241 мільйон грн планують витрати на розбудову й ремонт автодоріг.

Також на засіданні було прийнято ряд важливих кадрових рішень. Зокрема, на посаду головного лікаря комунального закладу «Обласний госпіталь ветеранів війни» призначили Василя Волошина, на посаду головного лікаря Центру з профілактики та боротьби із СНІДом – Вікторію Білак-Лук’янчук. Головним директором обласного організаційно-методичного центру культури стала Ганна Дрогальчук.

Серед десятків рішень прийнятих депутатами обласної ради цього дня були організаційні питання, про користування надрами та інші. Втім деякі питання депутати перенесли на наступну сесію. Завершилося останнє у цьому році засідання обласної ради урочистим виконанням Гімну України разом із Закарпатським народним хором.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах