5913
19:17 22.032018

На Закарпатті все спокійно…

Політика 4302

Цього року в середині березня на Закарпатті відзначали 79-ту річницю Карпатської України та 170 років Угорської революції. Однак замість святкової атмосфери в області відчувалася неабияка напруженість.

Без-назви-1

Після підриву офісу ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» 27 лютого та невдалої спроби підпалу цього ж офісу двома тижнями раніше святкові дні були затьмарені навислою в повітрі небезпекою повтору провокацій у тих чи інших формах під час відзначення знакових для українців та угорців історичних дат. Підлили масла у вогонь і деякі всеукраїнські та закарпатські ЗМІ, що після підриву офісу угорців розгорнули по суті антиугорські інформаційні кампанії, про котрі ми писали минулого тижня. Провокаційні матеріали також активно розповсюджували й коментували в соціальних мережах, створюючи при цьому суперечки та сіючи ворожнечу між користувачами на національному ґрунті.

Відтак у закарпатських містах значно зросла кількість правоохоронців на вулицях, біля будівель органів влади та угорських організацій. У посиленому режимі працювали пости й патрулі поліції, контроль на кордонах і перевалах.

Уже на початку тижня деякі закарпатські інтернет-видання повідомили, що на межі Закарпаття та Львівщини, на посту Нижні Ворота, працівники поліції та СБУ затримали кілька автівок з битами, ножами й балаклавами. Невідомі нібито прямували на чотирьох машинах у бік Закарпаття трасою Київ – Чоп. У патрульній поліції області пізніше повідомили, що зупинили «Volkswagen» та здійснили перевірку, під час якої в пасажирів транспортного засобу виявили три ножі, балаклаву й терен. У водія автівки BMW, котрий порушував правила руху, під час перевірки інспектори помітили предмет ударно-дробильної дії, зовні схожий на телескопічний кийок. На запитання патрульних про те, навіщо цей предмет, чоловік не зміг дати однозначної відповіді.

У ніч з четверга на п’ятницю, 16 березня, у Берегові трапився загадковий інцидент. У дворі на вулицях Шевченка та Корятовича, поруч зі спортбазою «Закарпаття», невідомі особи пошкодили 9 автомобілів на угорських номерах, а саме вибили лобове чи заднє скло. Варто зазначити, що машини з українським номерами, які були припарковані поруч, залишилися неушкодженими. Тож усе виглядає як відверта провокація.

Посилена робота поліції та СБУ в ці дні, напевно, дала свої результати. На щастя, усі урочисті заходи українців та угорців у містах і селах Закарпаття 15 березня пройшли спокійно, без будь-яких інцидентів. Щоправда, при цьому відчувалася присутність великої кількості силовиків.

Напружена атмосфера залишалася включно до вихідних. Адже в суботу, 17 березня, в Ужгороді була запланована факельна хода націоналістів під назвою «Марш героїв Карпатської України». Під час такого заходу 2016-го представники «Карпатської Січі» та інших націоналістичних організацій вигукували: «Мадярів на ножі!» й подібні відверто провокаційні антиугорські гасла. Тому до цієї події увага правоохоронців була особливою.

Окрім того, у Хусті місцеві інтернет-видання повідомляли, що жителі міста жваво обговорюють чутки про появу на вулицях незнайомих молодиків спортивної статури. У декого, за словами очевидців, нібито помітили при собі балаклави. Нагадаємо, минулоріч у цей час тут відбувся марш «Національного корпусу» та ветеранів полку «Азов», присвячений відзначенню чергової річниці Карпатської України. Тоді учасники акції крокували вулицями міста над Тисою зі смолоскипами в руках, гриміли піротехнікою та вигукували різні націоналістичні гасла.

На тлі загального напруження 17 березня в Ужгород раптом завітав голова Національної поліції України Сергій Князєв. Він навіть провів прес-конференцію, яку, щоправда, анонсували за півгодини до її початку. «Головне управління в Закарпатській області повністю володіє ситуацією в регіоні. Вона спокійна, рівень злочинності зменшується», – зазначив Сергій Князєв. За його словами, цього тижня під час урочистих подій «поліція Закарпаття дуже достойно провела заходи та не допустила правопорушень».

А за півгодини після виступу Сергія Князєва в Ужгороді розпочався Марш героїв Карпатської України. Центр міста перекрили для руху автомобільного транспорту, а на його вулицях було більше правоохоронців, ніж звичайних городян.

Близько двох сотень учасників маршу вишикувалися в колону на вулиці Другетів біля будинку «Просвіти» й рушили містом. Вони були в чорному одязі з капюшонами та балаклавах, вигукували гучні гасла, тримали чорні прапори, а також перекреслені стяги Європейського Союзу. Свою ворожість до ЄС націоналісти висловлювали також вигуками на кшталт: «Європа націй проти деградацій!» Окрім того, серед гасел маршу лунали такі: «Пам’ятай, чужинець: тут господар українець!», «Одна раса! Одна нація! Одна Батьківщина! Це – Україна!», «Ні шовінізму – так білому братерству!» тощо.

Прийшовши на площу Театральну, люди в чорному запалили фаєри та влаштували справжнє фаєр-шоу із вигукуванням гасел і підняттям правої руки. Потім вони рушили набережною Незалежності, через транспортний міст вийшли на вулицю Льва Толстого, далі – на вулицю Капушанську, де знаходиться могила воїнів Карпатської Січі та вояків Легіону Українських січових стрільців.

Лідер «Карпатської Січі» Тарас Деяк розповів «Громадському радіо», що в марші брали участь представники їхньої організації, а також ВО «Тризуб» ім. С.Бандери, бійці 1-ї резервної сотні ДУК ПС-Закарпаття, «Правий сектор», ветерани АТО, представники організації «C14 news» та «Фрайкор».

Протягом усього маршруту учасників маршу супроводжувала поліція. Як зазначають в Управлінні патрульної поліції Закарпатської області, під час акції було забезпечено безпеку, і вона пройшла без надзвичайних подій.

Хочеться вірити, що все це тимчасово й посилені заходи правоохоронців скоро не будуть потрібними. Однак геополітичні тенденції, війна, ситуація в Україні, наближення виборів та інформаційні кампанії деяких ЗМІ, на жаль, не дають забути про небезпеку повторення різного роду провокацій у нашому краї.

Руслан ФАТУЛА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини