6119
12:41 10.042018

XXІX щорічний з’їзд ГО «Товариство угорської культури Закарпаття»

Політика 3666

7 квітня в атріумі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, що в місті Берегові, відбулися 29-ті збори членів ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» (ТУКЗ – КМКС).

7

Головною темою щорічного зібрання стало обговорення теперішнього становища та найближчого майбутнього угорців Закарпаття, які є найчисленнішою національною меншиною області. Василь Брензович, народний депутат України, голова ТУКЗ – КМКС, у своєму виступі наголосив, що угорська спільнота Закарпаття вистояла перед випробуваннями надзвичайно важкого 2017 року. Відтак висловив щиру вдячність усім членам Товариства й очільникам за те, що «сміливо та надзвичайно виважено» поставилися до всіх викликів.

Василь Брензович, згадуючи у своїй промові про постійну підтримку з боку уряду Угорщини, напередодні виборів до угорського парламенту 8 квітня зазначив: «Угорці постали перед доленосним вибором. Хочу висловити сподівання всіх угорців Закарпаття, що кермо Угорщини й надалі буде в руках такої політичної сили, яка прагнутиме залишити Угорщину для угорців і не позбавить своєї підтримки угорські меншини всього Карпатського басейну, зокрема Закарпаття».

Очільник ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» охарактеризував політичну, економічну та соціальну ситуацію в Україні, котра склалася протягом чотирьох років конфлікту на Сході держави, як надзвичайно важку. Він наголосив, що як для України, так і для угорської національної спільноти найважливішим є досягнення миру. Позитивом назвав те, що ситуація в зоні АТО стає спокійнішою і кількість втрат значно скоротилася. Але із занепокоєнням зазначив, що стає дедалі більше тих осіб, які знаходять власну вигоду в цій конфліктній ситуації, тим самим відволікаючи увагу громадськості від інших проблем у всіх сферах життя.

 

Василь Брензович наголосив: «З початком подій 2014 року розпочалася тотальна українізація в державі, яка негативно впливає на угорську спільноту». Він також зауважив, що в Україні саме закарпатські угорці є найбільш організованими й виваженими серед усіх національних меншин.

Народний депутат України окремо відзначив непохитну підтримку угорської меншини краю з боку Геннадія Москаля, губернатора області, яка значною мірою допомагає зберігати мир у регіоні, що дуже важливо.

У зібранні взяла участь і Каталін Сілі, представник прем’єр-міністра Угорщини. Вона відзначила: «Рік тому висловлювалися сподівання, що Україна, отримавши Угоду про асоціацію з Європейським Союзом і безвізовий режим, успішно крокуватиме шляхом до інтеграції. Але на противагу цьому мають місце негативні тенденції. І йдеться вже не про звуження прав національних меншин, а про відверту їх зневагу, зокрема, в освітній сфері, використанні рідної мови, не говорячи вже про ті напади, яких зазнала спільнота Закарпаття».

У виступі пані Каталін також підкреслила, що Угорщина й надалі підтримуватиме угорську нацменшину краю і «не відмовить у допомозі жодному закарпатському угорцю, який бажає бути угорцем, але залишатися на своїй рідній землі».

Андрея Бочкор, представник Угорщини в Європарламенті, також запевнила в подальшій підтримці закарпатської угорської національної меншини.

Ілдика Орос, депутат обласної ради, ректор Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, голова Спілки угорських учителів, оголосила про новий проект оновлення, підтримки та розвитку закладів дошкільної й загальної середньої освіти у визначених районах. Реконструкція, облаштування та методичне наповнення закладів освіти відбуватиметься за підтримки уряду Угорщини.

Наприкінці засідання було прийнято заяву.

Софія ПЕКАРОВИЧ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах