6785
14:06 13.072018

Генконсул Польщі завітав до офісу ГО «Товариство угорської культури Закарпаття»

Політика 2807

У четвер, 12 липня, перший заступник голови Закарпатської обласної ради, заступник голови «ТУКЗ» Йосип Борто провів зустріч з Генеральним консулом Республіки Польща у Львові Рафалом Вольські.

1080__50.00_01_20_31.Still015

Перед цим Генконсул Польщі також провів зустрічі з головою Закарпатської обласної ради Михайлом Рівісом і головою ОДА Геннадієм Москалем, на яких було обговорено можливості поглиблення співпраці між нашим краєм та Польщею, зокрема в рамках угод між Закарпатською областю і Підкарпатським воєводством Республіки Польша та ін.

У свою чергу зустріч між Рафалом Вольскі та Йосипом Борто проходила в ужгородському офісі ГО «Товариство угорської культури Закарпаття». А спілкування, яке тривало близько півтори години, радше нагадувало теплу дружню розмову давніх приятелів ніж офіційну подію.

Насамперед поважний гість зауважив, що йому дуже приємно спілкуватися з Йосипом Борто, який одночасно представляє керівництво Закарпатської обласної ради та є членом керівництва угорської громади краю. Окрім того, він розповів про численні контакти між угорською та польською громадами України, окреслив співпрацю на різних рівнях між ними, а також про плідне співробітництво з обласною владою Закарпаття.

1080__50.00_01_08_11.Still014

«З точки зору Польщі Закарпаття є частиною Карпатського простору, який є для нас дуже важливим, оскільки Польща разом зі Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Україною та ін. перебуває у цьому просторі» – зауважив Генконсул. Також він розповів про підготовку до проведення днів добросусідства на кордоні, де зустрічаються Закарпатська область і Підкарпатське воєводство. «Ми готуємося до більшої присутності тут на Закарпатті, і маємо намір провести ще ряд культурних подій у краї». Рафал Вольські також розповів, що у планах є відкриття в Ужгороді польського інформаційного центру, подібного до того який вже діє у Івано-Франківську, де люди зможуть ознайомитися з польською культурою, традиціями тощо.

За його словами між Закарпаттям та Польщею давно існують тихі але дуже міцні економічні зв’язки. «Декілька фірм із польським капіталом працюють тут і дуже задоволені» – повідомив Генконсул Польщі, і розповів про плани проведення деяких заходів та майбутню співпраці у економічній галузі й розвитку бізнесу. Відтак висловив надію на всіляку підтримку у здійсненні своїх планів з боку Закарпатської обласної ради та угорської громади краю.

Зі свого боку Йосип Борто наголосив: «Ц дуже приємно чути, оскільки ми всі разом з іншими регіональними політиками працюємо над розвитком нашого краю, а тому зацікавлені у розвитку економічних стосунків». Також за його словами «сьогодні 6 мільйонів українців працюють за кордоном, і найбільше з них саме у Польщі». Відтак поглиблення співпраці з Польщею є сьогодні вкрай необхідним. «До речі відносини між Угорщиною і Польщею, між угорцями і поляками можуть служити гарним прикладом….» – сказав Йосип Борто.

1080__50.00_00_16_42.Still012

Окрім того він розповів, що «на жаль, в Україні сьогодні підсилюються радикальні сили…, адже коли у державі економічна криза і кривава війна, у якій уже понад 10 тисяч жертв та півтора мільйона біженців, які залишили свої домівки, то звичайно, що люди незадоволені владою, обурені… І цим людям легко створити образ ворога. І тому є радикальні сили, які цим користуються. Тому і з’являються такі люди, які дивляться на поляків та угорців, як на ворогів українського народу. Але ми не вороги! І нам треба це показати… Треба організовувати якісь події, де поляки, угорці й українці могли би побути разом і поспілкуватися, здружитися…, як раніше. Щоб незважаючи на деяких політиків, котрі намагаються нас роз’єднати і посварити, на рівні простих людей ми залишалися дружніми». Генконсул Польщі Рафал Вольскі зі свого боку підтримав цю ініціативу, і запропонував подумати та організувати наступного року таку масштабну подію.

В контексті розмови Генконсул Польщі згадав і про спробу підпалу офісу ГО «Товариство угорської культури Закарпаття», у якому звинувачують громадян Польщі. «Мені було дуже прикро дізнатися інформацію про цих двох осіб, яких не буду називати своїми співвітчизниками, однак вони мають такий самий паспорт як у мене, які намагалися знищити приміщення вашого офісу. Однозначно відомо, що це агенти російських спецслужб… Вони були заарештовані, знаходяться під вартою, а ми чекаємо результатів слідства і чекаємо на суд». В той же час Рафал Вольскі відзначив, що позитивним у цій ситуації є те, що на Закарпатті ні угорці, ні українці, ні поляки не піддалися на цю провокацію. Розумно себе повели і керівники трьох держав.

На що Йосип Борто відповів, що таких провокацій було декілька. «Однак незважаючи на це ситуація на Закарпатті була і є стабільною, бо люди поважають одне одного і хочуть жити в мирі та злагоді. Тому подібні акції не можуть досягти своєї цілі, оскільки немає підґрунтя…».

У свою чергу Генконсул Польщі висловив подяку за позицію керівництва області щодо нового українського освітнього закону, який за словами Рафала Вольські, також викликав занепокоєння у його країні. У цьому контексті він, зокрема, згадав, що наприклад у консульстві Польщі у Львові, яке є найбільшою консульською установою світу, 60% працівників складають місцеві жителі, більшість з яких є випускниками двох місцевих польських шкіл.

1080__50.00_00_42_27.Still013

У ході розмови про мовний закон Йосип Борто однак відзначив, що Закарпатська обласна рада одразу після прийняття направила звернення до центральних органів влади, де гостро розкритикувала суперечливі статті цього закону, котрі можуть звузити права нацменшин. «За це звернення проголосувала переважна більшість депутатів, при тому що у обласній раді лише 8 представників угорської меншини» – сказав він, і нагадав, що так само майже всі обласні депутати підтримали звернення щодо ситуації навколо благодійного фонду «Еде Еган», який надає значну фінансову підтримку закарпатським підприємцям, і який нещодавно запідозрили у сепаратизмі.

Також співрозмовники обговорили ряд питань щодо транскордонного співробітництва, можливості відкриття нового пішохідного пункту пропуску між Україною та Польщею на кордоні Закарпатської області й Підкарпатського воєводства, нові можливості співпраці між угорською та польською громадами в Україні та ін. З цього приводу наостанок розмови Генеральний консул Польщі запропонував Йосипу Борто співпрацю між однією зі шкіл угорської меншини у Закарпатті та польською школою щодо обміну учнями, а також попросив розглянути можливість введення у шкільну програму однієї з таких шкіл вивчення польської мови, як іноземної. Йосип Борто радо привітав таку ініціативу і пообіцяв розпочати роботу в цьому напрямку.

Руслан ФАТУЛА

ВІДЕО: ДМИТРО МИСЬ

AAA02108

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах