7187
14:39 21.092018

Керівники Закарпатської облради та угорської області Боршод-Абауй-Земплен обговорили подальші партнерські відносини

Політика 4040

Наприкінці цього робочого тижня, 21 вересня, виконуючий повноваження голови облради Йосип Борто разом з головою постійної депутатської комісії з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації, депутатом облради Пейтером Чаба приймали поважну делегацію з угорської області Боршод-Абауй-Земплен, яка навідалася в Закарпаття з кількаденним робочим візитом.

DSC_3695

У складі угорської делегації, яку очолив голова Загальних зборів Терек Дежев, були представлені: Негруц Агоштон-старший радник голови Загальних зборів згаданої області; Доловіч Онет – секретар голови Загальних зборів; Чігер Лайош- депутат Загальних зборів, лідер фракції FIDESZ-KDNP; Міклош Арпад – депутат Загальних зборів, лідер фракції JOBBIK; Бутто Ласло – мер міста Торцол; Банкуті Естер – начальник відділу, департамент територіального та сільського розвитку, Бюро місцевого самоврядування області; Д-р Густі Тімео – регіональний радник з питань розвитку сільських районів, департамент територіального та сільського розвитку, Бюро місцевого самоврядування області; Чесарік Міклош – регіональний радник з питань міжнародної співпраці, департамент територіального та сільського розвитку, Бюро місцевого самоврядування області; Д-р Гергельне; Д-р Боднар Марто – юрист, юридичний та фінансовий відділ канцелярії області.

Йосип Борто від імені голови облради Михайла Рівіса та всього депутатського корпусу щиро привітав гостей, подякував за тривалу ефективну співпрацю та дружбу, запевнив у готовності Закарпаття до подальшого співробітництва.

DSC_3693

– Закарпатська обласна рада розвиває транскордонне співробітництво, яке успішно триває з багатьма областями та краями сусідніх країн, з якими межує наш край. Та найперше – з Угорщиною і Чехією, де результати очевидні і вони на користь самоврядних територій і громад. Базуються вони на відповідних угодах про партнерство, зокрема підписано і з областю Боршод-Абауй-Земплен ще у 2011 році. Угода передбачає співпрацю у гуманітарній та економічній сферах, створення умов для задоволення національно-культурних потреб мешканців обох областей, сприяння розвитку партнерських відносин між містами, – зазначив Йосип Йосипович.

Відтак він нагадав, що у лютому 2016 року підписана і Програма розвитку співробітництва на 2016-2017 роки. Співпрацю між нашими регіонами було активізовано після візиту Терека Дежева до Закарпатської області у вересні минулого року. А в грудні 2017 року у м. Мішкольц за сприяння обласної ради регіону Боршод-Абауй-Земплен та Закарпатської обласної ради м. Хуст та с. Сірмабешенев підписали угоду про співпрацю, пізніше – с. Ільниця та с. Бюкобрань, с. Холмок та м. Шайобабонь.

DSC_3665

Посадовець також наголосив, що за сприяння Загальних зборів Боршод-Абауй-Земплен та Закарпатської облради, обласної лікарні м.Мішкольц та Закарпатської обласної лікарні ім. А.Новака, Хустської райлікарні підготовлено спільний проект у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччини-Румунія-України, спрямований на покращення здоровя учасників АТО та обмін досвідом у лікуванні хворих такої категорії.

– Сподіваємось, що ця співпраця матиме продовження і географія партнерства між нашими містами і селами розширюватиметься, – наголосив Йосип Борто та запросив гостей взяти участь у XVIІ Міжнародній туристичній виставці-ярмарку „Тур’євроцентр –Закарпаття 2018”, що проходить сьогодні у культурно-історичному центрі „Совине гніздо” та в яскравому Берегівському районному фестивалі «Bereg-Fest».

У свою чергу Терек Дежев інформував, що мета приїзду делегації – ознайомлення з туристичним потенціалом Закарпаття. Оскільки голова облради Михайло Рівіс під час підписання документу про співпрацю наголосив, що перший її напрямок – розвиток туризму, інший – пошук міст-побратимів та налагодження взаємовигідних зв’язків.

DSC_3663

– Ми любимо приїжджати у ваш край, де завжди нам раді. Маємо надію, що і цього разу тут знайдемо партнерів у галузі туризму, освіти та культури, обміну досвіду, шкільних таборів та мистецьких колективів, – наголосив поважний гість.

Чаба Пейтер подякував за приїзд у Закарпаття, відмітив, що Угорщина територіально є близькою для жителів нашого краю та за рівнем життя – далекою. І ми прагнемо до тих європейських стандартів. Відтак обласний обранець виступив з гарною ініціативою: ближчим часом презентувати на спільному виставковому стенді дві дружні області. Окрім того, головуючий профільної комісії облради повідомив, що ще одна самоврядна громада Берегівщини готова до партнерства з угорським населеним пунктом Торцол у галузі виноградарства та виноробства.

Відтак, у ході ділової зустрічі обговорено й інші важливі для областей-партнерів питання.

На завершення зустрічі її учасники зробили спільне фото на добрий спомин, інформує прес-служба Закарпатської облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини