7545
18:07 30.102018

В облраді відбувся конструктивний діалог з радниками Прем’єр-міністра України з підтримки реформ

Політика 1898

У вівторок, 30 жовтня, голова обласної ради Михайло Рівіс провів конструктивний діалог з делегацією Стратегічної групи радників Прем’єр-міністра України Володимира  Гройсмана з підтримки реформ. Серед поважних осіб – голова групи, архітектор успішних системних реформ Словаччини, екс-міністр економіки і фінансів Словацької Республіки Іван Міклош, експерт з реформування енергетичного сектору  Карел Гірман , експерт з дерегуляції, покращення бізнес-клімату та земельної реформи Александер Шкурла, а також Генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгороді Мірослав Мойжіта.

Участь у заході взяли голова постійної комісії з питань розвитку бізнесу, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій облради Андрій Андріїв,  а також голови районних рад, об’єднаних територіальних громад, керівники міст обласного значення, профільних структурних підрозділів ОДА, держустанов, представники дипломатичних відомств.

Михайло Рівіс, вітаючи поважних гостей, зазначив, що ця зустріч організована за сприяння Генерального консула Словацької Республіки у м. Ужгороді пана Мірослава Мойжіти. І це  хороша можливість використати досвід європейських країн у їх соціально-економічному розвитку та  реформування.

У ході дискусії Іван Мікловш розповів про реформи у Центральній Європі , зокрема у Словацькій Республіці та навів  порівняння з Україною. Він наголосив, що Україна може бути успішною, бо має потужний   невикористаний потенціал, щоб людям краще жилося. Також зазначив, що  Україна і  Словаччина мають багато спільного, різниця тільки у рівні життя людей. У Словаччині він у  декілька разів кращий. А щоб він став кращим в Україні, має бути  6-7% стійкого росту потенціалу, як то в сусідніх державах Євросоюзу, а це можливо, коли у внутрішньому  валовому продукті буде  25-30 % прямих інвестицій.

Карел Гірман зазначив, що уряд України зробив фундаментальні речі,  ухваливши низку відповідних законів,  спрямованих на  енергоефективність та енергозбереження в країні. Наголосив, що у Словаччині ОСББ створювали у 90-х роках минулого століття, в Україні вони створюються лише тепер. Але далі проводяться заходи із термомодернізації.  Однак важливо знизити потреби газу для опалення будівель, позаяк високі тарифи спонукають до цього.

У свою чергу,  Михайло Рівіс підкреслив, що нам  потрібні кредити для населення, щоб ставити сонячні електростанції та теплонасоси і відійти від газової залежності. Та в жодному разі не переходити на дров’яне опалення будівель. Однак жоден інвестиційний банк не працює ефективно в цьому напрямку.

Александер Шкурла вів мову про покращення підприємницького середовища в Україні, розвиток малого та середнього бізнесу та земельну  реформу. Як наголосив промовець, з 2012 по 2018 рік дозвільних документів для ведення бізнесу в Україні зменшилось у рази, що сприяє бізнесу. Та потрібна  модель конкурентноздатного середовища.

Андрій Андріїв, користуючись нагодою, звернувся до поважних гостей з прохання посприяти у пропуску великих вагових автомобілів чи то фур на словацькому кордоні, черги до якого яких довжелезні.

Однак екс-міністр Словаччини наголосив, що величезні черги через неспромогу реконструювати боку України пропускні пункти та під’їзні шляхи на кордоні, хоча на ці цілі були виділені кошти Євросоюзу.

– Обласна рада, – наголосив Михайло Рівіс, – тричі зверталася до Уряду, Президента та Верховної Ради України, аби увести у число партнерів цього міжнародного проекту з реконструкції  даного пункту пропуску – Закарпатську ОДА. Оскільки через постійні реорганізацій його виконавця – митниці, яка була спочатку у складі Міністерства митних доходів і зборів, відтак -Фіскальної служби України, проект загруз у цих тяганинах. У такому випадку ми мали б змогу відповідально контролювати  і виконання робіт, і ефективне використання коштів. Та це було проігноровано і ми втратили 10 млн євро, які могли лягти  в інфраструктуру  кордону.

Александер Шкурла вважає, що хорошим виходом із ситуації для пришвидшення реєстрації на кордоні є електронна авторизована система.

Йшлося про необхідність донести до уряду і потреби розширення залізничного сполучення України зі Словаччиною та відкриття додаткових пунктів пропуску на кордоні.

Андрій Андріїв порушив слушне питання утилізації твердих побутових відходів. Голова облради запропонував об’єднати зусилля  Стратегічної групи радників Прем’єр-міністра України, представників Пряшівського самоврядного краю щодо створення ЄОТС для залучення коштів Євросоюзу з метою реалізації спільного проекту з вирішення питання  управління відходами.

Підводячи підсумки діалогу, Михайло Рівіс запропонував радникам ініціювати перед Володимиром Гройсманом розробити та запровадити на законодавчому рівні проект щодо утилізації твердих побутових відходів, який стане пілотним, унікальним, іміджевим для всієї України.

Прес-служба Закарпатської облради

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах