8377
15:29 26.032019

На Закарпатті підписали Хартію міжнаціональної злагоди в Україні. Фото, Відео

Політика 4170

26 березня в Ужгороді відбувся круглий стіл Ради Національних спільнот України. Очолила захід кандидатка у президенти Юлія Тимошенко, яка цими днями завітала на Закарпаття.

У круглому столі взяли участь представники різних національних спільнот, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, очільник Ради Національних спільнот України Ашот Аванесян, представники різних громадських організацій, журналісти та інші.

Насамперед члени Ради Національних спільнот України розповіли про основні напрямки роботи своєї організації. За їхніми словами, йдеться про гармонізацію міжнаціональних відносин, збереження міжнаціональної злагоди в суспільстві, консолідацію та розвиток національностей України.

Відтак учасників заходу привітав заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто.

– На Закарпатті панує мир, попри те, що періодично були спроби дестабілізувати ситуацію, а також розпалити міжнаціональну ворожнечу, – наголосив Йосип Борто. – Тут проживають представники понад сто різних національностей. Вони живуть мирно вже століттями і ми хочемо, щоб так було й надалі. Вони з повагою ставляться до мови, традицій, культури представників інших національностей. Ми, мешканці Закарпаття, представники національних меншин, підтримуємо прагнення України до Європи та всі євроінтеграційні процеси. Ми віримо в те, що пройдемо той шлях, який веде до вступу України в ЄС. Ми не є сепаратистами, хоч нас часто в цьому звинувачують. Ми хочемо, щоб Україна стала демократичною країною, де гарантуються права національних меншин відповідно до Конституції України. Я – представник угорської нацменшини Закарпаття. Наша організація «ТУКЗ – КМКС» налічує 45 тис. членів. За роки Незалежності ми досягли того, що маємо право на навчання рідною мовою, на використання рідної мови у всіх галузях життя. Ми вважаємо, що з прийняттям нового Закону «Про освіту» і в першому читанні Закону «Про мову» наші права звужуються.

Нині на Закарпатті є 118 шкіл із мовами національних меншин, із них 99 – із угорською. Ми хочемо зберегти цю систему і це право. Тож ми очікуємо, що новий президент буде нас у цьому підтримувати. А ми у свою чергу будемо підтримувати того кандидата, який забезпечить нам ці права.

Тим часом лідер «Батьківщини» нагадала, що в парламенті є комітет із прав людини та національних спільнот, до якого вона також входить і який очолює заступник голови партії Григорій Немиря. Звертаючись до представників національних спільнот, Юлія Тимошенко зазначила:

– Я буду для вас виконавцем, а не законодавцем. Адже ви краще знаєте, як цю гармонію побудувати, – сказала вона і додала, що історична традиція злагоди, спільного благополуччя буде продовжена.

Наприкінці заходу деякі учасники круглого столу підписали Хартію міжнаціональної злагоди в Україні.

Документ передбачає розробку та ухвалення закону про національні спільноти України, утворення Ради міжнаціональної злагоди при Президентові України. Також йдеться про забезпечення балансу між створенням необхідних умов для успішної самореалізації громадян усіх національностей тощо.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини