8843
14:31 25.052019

Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно звільнити українських моряків

Політика 1869

Міжнародний трибунал з морського права задовольнив позов України та зобов’язав Росію негайно звільнити 3 українських військово-морських кораблів та 24 членів їхніх екіпажів.

Трибунал ухвалив рішення за трьома пунктами:

Негайно звільнити та повернути українські кораблі (19 голосів «за», 2 «проти»)

Негайно вільнити та повернути українських моряків (19 «за»; 1 «проти»)

Росія та Україна мають подати трибуналу звіт про виконання тимчасових заходів до 25 липня (19 «за»; 1 «проти»).

Втім у Трибуналі наголосили, що це рішення не обмежує розгляд справи по суті й не припиняє кримінальне провадження стосовно українців.

У Трибуналі зазначили, що можливості досягнення мирного вирішення конфлікту з боку України були вичерпані, українська сторона намагалася вести перемовини з Росією, втім безуспішно. Україна виконала 289 статтю конвенції перед тим, як звернутися із позовом, і трибунал прийшов до висновку, що він має повноваження для прийняття рішення, попри зворотні заяви РФ.

Трибунал дійшов висновку, що дії вчинені РФ можуть завдати непоправної шкоди обороноздатності України та її правам.

У позові йшлося, що суперечка між країнами виникла через незаконне захоплення 25 листопада 2018 року українських військових кораблів «Бердянськ», «Нікополь», «Яни Капу» і їхніх екіпажів, які поверталися в Одесу після невдалої спроби пройти через Керченську протоку.

В українському МЗС наголошують, що Росія порушила основний принцип імунітету військових кораблів, гарантований Конвенцією ООН з морського права, адже судна «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу» затримали в територіальних водах України. Але дії Росії в будь-якому випадку порушували б Конвенцію, навіть якщо б йшлося про територіальні води Росії — військові кораблі та їхні екіпажі не можуть бути заарештовані силовиками іноземних держав та піддані юрисдикції іноземних судів. Також українська сторона наголошує на тому, що Росія позбавила Україну кораблів, що використовуються для підтримки національної оборони.

Росія не брала участь у слуханнях, наголосивши, що рішення Трибуналу не мають законної сили, оскільки дії України в Керченській протоці потрібно кваліфікувати як військові. Водночас це суперечить позиції Росії у московському суді, де українців не визнають військовополоненими. У Трибуналі наголосили, що відсутність Росії не звільняє її від обов’язків виконання його рішення.

Нагадаємо, зранку 25 листопада 2018 року українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його. При виході з Керченської протоки російські судна обстріляли та захопили українські кораблібіля Керченської протоки. Загалом на трьох суднах були 24 українських військових, двоє з них службовці СБУ. Троє з них дістали поранення.

Усіх українців звинуватили у незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі. 29 листопада 2018-го їх вивезли до СІЗО Москви.

17 квітня Лефортівський суд Москви продовжив арешт усім 24-ом українським військовополоненим морякам на 3 місяці. Раніше термін досудового слідства продовжили до серпня.

Громадське

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Знайти роботу із зарплатою понад 12 тисяч гривень допоможуть у Закарпатській обласній службі зайнятості
12:19
Що скажуть інші? Закарпатська психологиня пояснила, чому не варто жити шаблонами
12:08
24 рулони незадекларованої імпортної плівки для ламінування опинилися на складі Закарпатської митниці
11:55
Всі новини