8957
15:33 20.062019

У закарпатському окрузі №73 застосували брудну технологію «двійників» проти Василя Брензовича

Політика 4415

Як стало відомо із сайту Центральної виборчої комісії у Закарпатті з’явився перший двійник. Брудну технологію застосували на одномадантному виборчому окрузі №73 (Берегово, Виноградівський р-н, частина Берегівського та Іршавського р-нів).

На сьогоднішній день там зареєструвалося 4 кандидати мажоритарники і серед них двоє на ім’я Брензович Василь Іванович.

Один з них Брензович Василь Іванович – народний депутат України, голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» – народився 25 квiтня 1964 року в селі Запсонь Берегівського району Закарпатської області.

А другий Брензович Василь Іванович – тимчасово непрацюючий житель села Люта Великоберезнянського району Закарпатської області. Народився 12 жовтня 1977 року в селі Люта, освіта загальна середня, безпартійний.

Перший Василь Брензович – народний депутат, голова ГО «ТУКЗ» досить відомий у Закарпатті. Нагадаємо за останніми соціологічними дослідженнями, які проводив «Карпатський центр полінгових досліджень» у межах виборчого округу №73, лідирує тут саме він, із рейтингом 39,9%.

Натомість особистість іншого кандидата з такими же прізвищем, ім’ям та по-батькові є менш відомою. Принаймні пошук у «Google» не видає жодної інформації про цю людину. Отож журналісти «Карпатського об’єктиву» вирішили дізнатися про кандидата у народні депутати більше і поїхали за його місцем проживання у село Люта Великоберезнянського району.

Перш за все слід зазначити, що ми телефонували кандидату в народні депутати і пропонували провести з ним інтерв’ю, однак він ухилився від відповіді, заявивши, що пізніше перетелефонує. А потім і зовсім відключив телефон. Відтак прийшовши до порогу старої занедбаної хатини у селі Люта, з розбитими вікнами та засміченим подвір’ям, з’явилася думка, що, можливо, ми переплутали адресу, а тут ніхто й неживе. Однак, ліниво гавкаючий пес таки переконав нас, що хтось же має його годувати. Ми довго стукали у двері, але, на жаль, ніхто не вийшов.

Вирішили розпитати сусідів і відразу наштовхнулися на дружину вже згаданого кандидата у народні депутати. Не надто привітна жіночка, дізнавшись у чому справа0 намагалася відмахнутись від журналістів і переконувала, що нічого не знає, бо вже рік не розмовляє з благовірним. Згодом, зайшовши до хати, невпевнено заявила, чоловіка вдома немає, і вона нібито не знає, де той перебуває. Про його балотування  у народні депутати їй також, начебто, нічого не відомо.

Ще з більшим здивуванням цю новину сприйняли сусіди кандидата у народні депутати. Люди з неприхованими емоціями не могли порозуміти, як це можливо. Адже за їх словами сусід не має ні освіти, ні роботи, «поганий сім’янин» та нерідко випиває. Один із сусідів заявив, що був змушений сплатити за кандидата у народні депутати борг за електроенергію, оскільки через нього погрожували відключити цілу вулицю. Почувши це, інша старенька жінка заявила, що регулярно купує продукти для дітей кандидата в нардепи, щоб ті не ходили голодні. Дізнавшись про те, що кандидату потрібно було сплатити майже 42 тисячі гривень застави, люди зі словами: «Звідки у нього такі гроші?» знову не приховували свого здивування.

Не розуміючи у чому справа, селяни запитували, як взагалі таке можливо у нашій державі? Ми зі свого боку пояснили людям технологію двійників на виборах, і той факт, що законодавство дозволяє балотуватися у народні депутати в принципі будь-якому громадянину України, який досяг потрібного віку, останні 5 років проживає на території нашої держави, і не має ніяких юридичних обмежень, встановлених, наприклад, у судовому порядку. Аж тут вже згадувана нами старенька сусідка згадала, як до лютянського Василя Брензовича десь зо два тижні тому навідувалися якісь поважні люди на дорогому джипі. Вона також розповіла, що нібито знає від когось, що її сусід нещодавно звідкись отримав 50 тисяч гривень. Також йому підвозили пакети з продуктами. Потім його гарно вдягнули і кудись повезли, а через деякий час привезли назад. Розповідаючи про все це, жінка дуже просила не називати її імені та прізвища і не знімати її камеру.

Окремо варто згадати про програму вищезгаданого кандидата, яка у деяких пунктах на цьому фоні виглядає як відвертий «тролінг». Так, у його програмі є такі пункти, як: ліквідувати акцизний збір на вино-горілчану продукцію у Закарпатті, скасувати тарифи на комунальні послуги та ін. Також на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень ми знайшли інформацію, що якийсь чоловік, котрий проживає за тією ж адресою, що і лютянський Василь Брензович, був у 2017 році засуджений Великоберезнянським районним судом за кримінальний злочин. Втім чоловіка до в’язниці не посадили, а дали умовний термін покарання. Чи стосується дане судове рішення самого кандидата у народні депутати, чи когось із його родичів або співмешканців наразі невідомо.

Із розповідей сусідів журналісти дізнались ще багато цікавих подробиць з життя кандидата у нардепи, однак вважаємо не варто їх тут озвучувати, оскільки із вищевикладеного і так зрозуміло, що ця людина є просто двійником іншого Василя Брензовича на одномандатному виборчому округу №73.

Технологія двійників на виборах напевно стара як самі вибори. Ця класична схема відтягування голосів від популярного кандидата застосувалась у нашій країні, і зокрема на Закарпатті дуже багато разів. На жаль, вимушені констатувати, що вона майже завжди безперебійно працює. Один з яскравих прикладів останні президентські вибори, коли однофамілець Юлії Тимошенко відтягнув у неї майже більше 117 тисяч голосів, що становить близько 0,62%. Окрім того, варто згадати як на цьому ж окрузі №73 у 2002 році проти кандидата у народні депутати, тодішнього голови ГО «ТУКЗ» Міклоша Ковача успішно використали ту саму технологію. Проти нього виставили двійника, котрий тоді зумів відтягнути аж 8,04% (приблизно 7000) голосів, тоді як для перемоги Міклошу Ковачу не вистачило всього близько 400 голосів. За попереднім підрахунком він навіть мав перемогти. Однак його опонентами були задіяні деякі важелі, і за кілька днів на чотирьох дільницях, де Міклош Ковач отримав найбільше голосів, вибори були визнані недійсними. А після перерахунку голосів його опонент переміг із відривом усього 0,33%. Не треба пояснювати, що ключову роль тоді зіграв саме «двійник».

На жаль, знаючи про цю технологію законодавці до цього часу нічого не придумали аби цьому запобігти. Зважаючи на свою ефективність ця нечесна брудна технологія, однак застосовується так би мовити у крайньому разі, коли кандидат проти, якого вона спрямована має високі шанси на перемогу. Адже врешті решт подібна нечесна гра кидає певну тінь і того, хто замовив таку акцію. А замовника знайти неважко, оскільки як правило це хтось з основних конкурентів кандидата проти якого виставили двійника. Варто відзначити, що по цьому округу також висуваються Павло Балога від партії «Єдиний Центр», та підприємець Владислав Поляк. До речі, за даними «Карпатського центру полінгових досліджень», проведеним 30 – 31 травня у межах виборчого округу №73, другий за рейтингом тут, після Василя Брензовича (39,9%), є Іван Балога (партія «ЄЦ») з 16,4% підтримки, а третім Владислав Поляк – 15,2%.

Отже на фоні такого рейтингу, не боячись репутаційних втрат, хтось з кандидатів таки пішов на застосування брудної технології. Чому ж так бояться на цьому окрузі Василя Брензовича?

Василь Брензович (1964 року народження) – народний депутат України, голова ГО «Товариство угорської культури Закарпаття». Насамперед він має велику підтримку закарпатських угорців. А у межах округу №73 проживає чимало етнічних угорців, хоча вони і не становлять тут більшості, як і в будь-якому з інших виборчих округів. Водночас серед усіх округів Закарпаття, угорців тут найбільше. Як відомо, ГО «ТУКЗ» зробила, і продовжує робити надзвичайно багато для покращення життя простих закарпатців. Широку діяльність ГО «Товариство угорської культури Закарпаття» добре знають не тільки в цьому окрузі, а й по всій області. За останні роки вона була надзвичайно активною. Мова йде про великі програми від угорських фондів: ремонт 39 амбулаторій на Закарпатті, близько сотні дитячих садків, школи, лікарні, тощо. У багатьох місцях ці соціальні заклади вже були на грані закриття, бо перебували у жахливому стані. Також треба додати підтримку малого бізнесу в області через фонд ім. Еде Егана, котрий уже надав тисячі грантів закарпатським підприємцям. За рахунок діяльності фонду кількість підприємств на Закарпатті зросла на 3000, з’явилися сотні гектарів насаджень, закуплено багато тракторів та іншої сільськогосподарської техніки. А за рахунок цього зросли і податкові надходження у місцеві бюджети.

Діяльність ГО «ТУКЗ» добре знають усі закарпатці. І як це було на минулих місцевих виборах, кандидатів, котрі представляють дану громадську організацію, підтримують не тільки угорці, а й багато українців та інших національностей краю. Відтак Василь Брензович має дійсно високі шанси на перемогу в цьому одномандатному окрузі. А нікому невідомий «двійник» покликаний лише зменшити ці шанси, відтягнувши голоси.

Руслан ФАТУЛА

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини