9316
20:55 21.072019

День виборів на Закарпатті: як це було

Політика 2645

Вже за лічені хвилини будуть закриватися виборчі дільниці і розпочнеться процес підрахунку голосів. Тож як минув цей напружений день на Закарпатті, про активність виборців та усі порушення розповіли під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі.

За словами Ярослава Гулана, координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА, в області дуже багато агітаційної продукції, яку не прибрали на день виборів.

– Багато листівок розклеїли у невстановлених місцях, а місцева влада починаючи від Ужгорода і закінчуючи селами не спромоглася її зняти. Тож порушення є, а ось відповідальності за нього скоріш за все і не буде. Також варто наголосити, що в цьому році кількість урн та кількість кабінок для голосування є меншою. Наші спостерігачі зафіксували такі порушення: спроби видати бюлетень без  паспорта, або ж за наявністю закордонного. У селі Дубриничі ДВК видала виборцю два бюлетені, хоча він змінив місце голосування і повинен був отримати тільки партійний список.

Варто зазначити, що станом на 16.00 на території Закарпатської області явка виборців становила 30,05%. Найбільша – на окрузі №70 (з центром у Сваляві), на другому місці – округ №68 (з центром в Ужгороді) – 37,37%, на третьому – «угорський» округ №73 (з центром у Виноградові)  – 33,42%.

– Якщо аналізувати з попередніми виборами до ВР 5 років тому, то прогноз по низькій явці не справдилися, – наголосив Михайло Шелемба. –  Проголосувало тільки на 14% виборців, і ще є час до закриття дільниць. Якщо по округу №69, то явка абсолютно однакова, на округу №70 на 5% нижче, на 4 % на №71, 71. І тільки на окрузі №73 (з центром у Виноградові), явка вища на 7%, порівнюючи з минулою виборчої кампанією. Пояснюється це цим, що на минулих виборах тут  не балотувався представник угорської нацменшини, угорці були малоактивні.

Для участі у позачергових парламентських виборах тимчасове місце голосування змінили 389 переселенців, які мешкають на території Закарпатської області. Про це розповіла під час прес-конференції Анжела Бабкіна, Радниця з питань ВПО у Закарпатській області.

– До тих людей, які мали змінити виборчі адреси, відносять і ВПО (внутрішньо переміщені особи). Хоча, переселенці сприймають цю можливість як дискримінацію, оскільки законодавство не дозволяє голосувати за мажоритарників. Це дискримінація і порушення прав людей. І одна з причин, чому менше людей перереєструвалося, ніж на президентських виборах, – зазначила Анжела Бабкіна.

Наразі у Закарпатті 3590 офіційно зареєстрованих ВПО, з них – 1084 дітей. Тільки 15,5% ВПО які мають можливість голосувати, змінили своє місце реєстрації. По країні цей показник близько 6%, на Закарпатті люди змінювали місце голосування. Якщо порівнювати з президентськими виборами, то цей відсоток в області сягав 30%.

Загалом за оцінкою експертів день виборів на Закарпатті минув досить спокійно. А ось високою явкою Закарпаття ніколи не відрізнялося, а тим паче влітку, коли безліч краян знаходяться за кордоном.

 

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини