15712
12:20 26.032024

Угорська поліція допомагатиме українській протистояти агресії росії – про це домовились керівники відомств країн Іван Вигівський та Янош Балог

Політика 2489

Голова Національної поліції України Іван Вигівський зустрівся з делегацією угорських поліцейських на чолі з Головою поліції Угорської Республіки Яношем Балогом. Зустріч відбулась в Ужгороді Закарпатської області.

З самого початку повномасштабного вторгнення військ росії в Україну угорські поліцейські надають допомогу та підтримку українським правоохоронцям. Основна лінія співпраці відбувається за вибухотехнічним напрямком.

Керівник вибухотехнічного підрозділу Угорщини Імре Кісс з перших днів війни ініціював зв’язок зі своїм колегою з Національної поліції України Володимиром Хоменко – що на сьогоднішній день вже відобразилось у вагомих результатах. Українські вибухотехніки взяли участь у 12 курсах та тренінгах за тематикою знешкодження вибухонебезпечних предметів, використання роботизованих безпілотних комплексів та протидії радіаційній, хімічній та біологічній загрозам. Крім того, у Будапешті для поліцейських України були проведені курси з підводного розмінування. Також надане необхідне обладнання та екіпірування для розмінування ворожих пасток.

Національна поліція України як складова сектору безпеки і оборони бере активну участь у відсічі російської агресії. Сьогодні поліцейські окрім своїх звичайних поліцейських функцій, в умовах воєнного стану отримали ще нові, непритаманні поліції завдання. Йдеться про участь у бойових діях, стабілізаційних заходах, евакуації, розслідуванні воєнних злочинів та ідентифікації невстановлених тіл громадян, – зазначив Іван Вигівський. – Для нас зараз важлива уся допомога та підтримка, яку можуть надати нам партнери в забезпеченні діяльності наших підрозділів. Важливим питанням є лікування та реабілітація наших поранених колег. Ми вдячні за вашу допомогу, яку Угорщина вже надала, і я дякую особисто вам, пане Янош, за візит до наших поранених під час їхнього лікування у госпіталі в Угорщині.

Керівники відомств обох країн обговорили питання подальшої співпраці та взаємодії – щодо протидії нелегальному обігу зброї, наркотрафіку, організованій злочинності, а також щодо майбутньої допомоги Угорщини у напрямку проведення ДНК-досліджень під час встановлення осіб загиблих в результаті воєнних злочинів росіян.

Ми, як угорські поліцейські, думаємо про вас, як про побратимів. Коли пан Кісс звернувся до мене з питанням про надання вам підтримки, я без вагань погодився. Я завжди говорю, що і малі хороші справи – це багато. І хоч в загальному розумінні наша співпраця займає не великий відсоток, але ми робимо все від нас залежне, і сподіваємось, що це буде внеском у загальну справу. В гуманітарному плані по знешкодженню вибухонебезпечних предметів Угорщина готова надати велику допомогу Україні, – підкреслив Янош Балог.

Після офіційної частини зустрічі делегація відвідала Ужгородське районне управління поліції ГУНП в Закарпатській області, де начальник управління Олег Янчинський ознайомив гостей з роботою Custody Records – системою електронної фіксації всіх дій, що відбуваються із затриманими особами. Це допомагає не лише системно здійснювати контроль за дотриманням прав людини у відділах поліції, а й убезпечити самих поліцейських від необґрунтованих звинувачень.

Також угорські колеги ознайомились із засобами та технічними можливостями вибухотехнічної служби, роботою кінологів.

А на завершення візиту делегація відвідала Пагорб Слави та вшанувала пам’ять героїв та жертв цієї війни в Україні, поклавши квіти до Меморіалу загиблим воїнам.

Про це повідомляє Департамент комунікації Національної поліції України.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах