15951
15:40 2.072024

Голова Закарпатської ОВА взяв участь у зустрічі Володимира Зеленського та Віктора Орбана

Політика 6028

Розвиток двосторонніх відносин, економічна й гуманітарна співпраця, стратегічне партнерство та взаємопідтримка – основні питання, які порушили лідери країн під час зустрічі в Києві.

Президент Володимир Зеленський серед іншого подякував Віктору Орбану та угорському народу за підтримку ініціативи щодо відкриття в Будапешті української школи для представників української національної спільноти та тимчасових переселенців. Це рішення є безпрецедентним і закладає основу майбутнього напрямку освіти наших громадян за кордоном.

Для Глави держави підтримка українців за кордоном у цей складний час є одним із пріоритетних питань. Завдання залишається незмінним – повернення всіх, хто через війну вимушено залишив рідну землю.

Для Закарпаття це також важливе питання, адже десятки тисяч наших краян вимушено переїхали до Угорщини та намагаються організувати навчально-виховний процес дітей саме за українською системою освіти.

Тож можна констатувати, що 1 вересня 2025 року українські діти підуть до першої в ЄС повнокомплектної державної української школи. Знаково, що цей навчальний заклад буде саме в Будапешті.

Зараз лише в столиці Угорщини є запит від декількох тисяч українських родин з-поміж переселенців та окремо від угорських українців на навчання дітей українською мовою. Є українські вихователі та вчителі, вони готові працювати. Є важливе рішення державного самоврядування українців в Угорщині щодо необхідності відкриття української школи, яке прийняли в поточному році.

Завдяки Президенту Володимиру Зеленському українці отримали підтримку Уряду Угорщини та особисто премʼєр-міністра країни Віктора Орбана в питанні започаткування власного освітнього осередку.

Про це повідомляє Віктор Микита, голова Закарпатської ОВА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах