14080
21:38 29.112022

Президентка Угорщини Каталін Новак відвідала Закарпаття. Фото, відео

Політика 24241

У неділю, 27 листопада, в рамках свого кількаденного візиту в Україну до Закарпаття прибула президентка Угорщини Каталін Новак. Зокрема, пані президентка взяла участь у кількох заходах, що відбувалися в межах Берегівського району.

До нашого краю, де мешкає абсолютна більшість угорської громади в Україні, президентка Угорщини Каталін Новак навідалася після участі в саміті «Grain from Ukraine», який пройшов у Києві. І насамперед у неділю зранку вона взяла участь в урочистому богослужінні у реформатській церкві міста Берегова з нагоди першої неділі Адвенту.

Під час богослужіння пані Каталін звернулася до усіх присутніх та наголосила, що «всі 15 мільйонів угорців, які проживають на території Карпатського басейну та в світі, зараз духом разом із закарпатцями». «Сьогодні я можу бути тут із вами. Тут із вами я серед своїх і я вдячна Богу за цю можливість. Сьогодні починається Адвент і ми багато думали, де б ми могли запалити першу свічку на адвентському вінку. І для мене велика радість та честь, що мені випала така можливість – першу свічку в очікуванні Різдва я можу запалити тут, на Закарпатті, разом із закарпатською угорською громадою…», – наголосила президента Угорщини.

Наступною «зупинкою» став Закарпатський угорський інститут ім. Ференці Ракоці ІІ, при вході до якого на Каталін Новак чекали президентка вишу Ільдико Орос та ректор Степан Черничко. У стінах інституту вони разом поклали вінок до пам’ятника колишньому президенту Угорщини Ференцу Мадлу. Згодом, вже у стінах вишу, пані Каталін поспілкувалася із представниками закарпатської угорської громади та зустрілася з членами закарпатських угорських багатодітних сімей.

Наступною локацією, яку відвідала президентка Угорщини, стало село Чепа, що на Виноградівщині (сучасний Берегівський район – авт.), де Каталін Новак разом із президенткою та ректором ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ відкрила новий заклад філіалу угорської дитячої школи народної творчості «Туліпан танода». Виступаючи перед присутніми, пані Каталін наголосила, що «закарпатська угорська спільнота прагне жити», тому їй потрібне таке місце, де «діти можуть засвоїти на угорській мові ті цінності, які ми отримали від своїх батьків». Після урочистостей Каталін Новак передала учням закладу подарунки.

Зі свого боку, Ільдико Орос під час відкриття закладу заявила наступне: «Після того, як викладачів програми «Петефі» було відкликано, а тутешніх почали переслідувати, ми вирішили створити мережу вивчення угорської народної творчості, адже у звичайних музичних школах цього не викладають. Так було створено школу угорської народної творчості «Туліпан танода». На сьогодні ця школа присутня у 70 закладах, адже тут викладають такий предмет, як народні ігри для дітей, але є й такі місця, як, наприклад, тут у Чепі, де вчать навіть грі на музичних інструментах. Ця локація важлива, адже вона надасть таку можливість мешканцям Угочанського округу, а сама будівля була облаштована таким чином, що тут протягом усього літа можна проводити різні навчально-музичні табори для дітей. Сподіваюся, таким чином нам удасться приєднати всі угорські населені пункти до кровообігу угорської культури, адже тут уже протягом 40 років не було можливості отримати угорськомовну освіту».

До відома, цієї осені дитяча школа народної творчості «Туліпан танода» вже запустила курси у 70 населених пунктах краю. Загалом у цій програмі беруть участь 58 викладачів та 1747 дітей. Основна мета дитячої школи народної творчості – збереження та передавання наступному поколінню скарбів угорської народної творчості, народних традицій та народної музики.

Після цього кортеж із високоповажною гостею знову повернувся до Берегова, де з нагоди першої неділі Адвенту угорська спільнота традиційно зібралася на одній з головних площ міста, аби разом запалити першу свічку на спільному адвентському вінку. І тут трапився збіг – через вимкнення електропостачання все місто поринуло у темряву, тому запалення першої свічки Адвенту стало символічним у ці складні для України часи.

У своїй короткій промові президентка Угорщини Каталін Новак підкреслила, що, будучи матір’ю, зараз вона мала б бути вдома із сім’єю, але «наразі у неї таке відчуття, що вона і тут вдома»: «Бувають такі випадки, коли особиста присутність важлива, але цього недостатньо, адже потрібні й слова. У мене троє дітей, тож, мабуть, зараз я б теж мала бути вдома. Але я вдома. Я вдома у великій сім’ї, у сім’ї угорців тут, разом із вами. Тому ми маємо можливість святкувати першу неділю Адвенту в сім’ї.

Ми багато міркували над тим, де б ми могли запалити першу свічку на адвентському вінку. Але тут надійшло запрошення з Києва. Тоді я сказала: якщо ця подія припаде саме на першу неділю Адвенту, то це своєрідне послання. Послання про те, щоб я приїхала сюди до вас, до угорської спільноти, щоб після подорожі в Київ я повернулася додому через Закарпаття… Всі ми маємо пережити цю війну з якомога меншими втратами…».

Після урочистого запалення першої адвентської свічки у Берегові пані президентка попрощалася з усіма та вирушила назад до Будапешту.

Міський голова Берегова Золтан Бабяк уже постфактум за допомогою соціальної мережі «Фейсбук» повідомив про участь пані Каталін у запалюванні першої свічки Адвенту. «Традиційно в період очікування Різдва у рамках «Спільного Адвенту» на центральній площі нашого міста було символічно запалено першу свічку на віночку. Участь в урочистій церемонії взяла президентка Угорщини Каталін Новак, яка приїхала до нашого міста в рамках офіційного візиту в Україну, аби розділити духовну радість цього свята та висловити всім нам свою підтримку від імені угорського народу в цей важкий час. І, попри війну та відсутність світла в оселях, нехай цей час очікування Різдва Спасителя пройде в щирих молитвах та любові до ближніх. Нехай буде мир у країні та в наших серцях!» – написав очільник Берегівської ОТГ.

До відома, у рамках відвідин нашого краю, пані Каталін мала зустріч і з головою Закарпатської обласної військової адміністрації Віктором Микитою. Про це він повідомив також за допомогою Фейсбуку. «На Закарпатті з робочим візитом перебуває президентка Угорщини Каталін Новак. Усі ми знаємо пані президентку як людину та високопосадовицю, котра всебічно підтримує Україну й засуджує збройну агресію терористичного утворення рф щодо нашої країни.

… Сьогодні в Берегові провели робочу зустріч з пані президенткою. Обговорили гуманітарні проєкти, які разом реалізовуємо на Закарпатті, Київщині та в інших регіонах України. Окремо йшлося про нові ініціативи, котрі, упевнений, будуть втілені в найближчому майбутньому…

Поінформував Каталін Новак про безпекову ситуацію в регіоні, співпрацю з українськими угорцями та героїзм тих представників (угорської) громади, які у складі ЗСУ захищають незалежність країни на фронті. Саме їхня відданість Україні нівелює будь-які спекуляції окремих суб’єктів по обидві сторони кордону щодо українських угорців на Закарпатті…», – повідомив очільник Закарпатської ОВА.

Юрій КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини